Pakistan laat voormalige nummer twee Afghaanse Talibaan vrij

De Afghaanse president Hamid Karzai (links) in overleg met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif eind vorige maand in Islamabad.
De Afghaanse president Hamid Karzai (links) in overleg met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif eind vorige maand in Islamabad. Foto AP/ Anjum Naveed

Pakistan gaat Mullah Abdul Ghani Baradar, een belangrijke oud-Talibaanleider, vrijlaten in de hoop zo banden met Afghanistan te herstellen. Dat meldt persbureau Reuters. De vrijlating van Baradar was een belangrijke voorwaarde van de Afghaanse president Hamid Karzai voor het bespoedigen van het vredesproces tussen beide landen.

Wanneer Baradar vrijkomt, is nog niet duidelijk, maar een adviseur van de Pakistaanse premier Sharif spreekt over een termijn van een maand.

Eerder deze week liet Pakistan al zeven Afghaanse Talibaanmilitanten vrij. Baradar hoorde daar niet bij, maar er werd al verwacht dat zijn vrijlating een volgende stap zou zijn. Baradar werd in 2007 gearresteerd in de Pakistaanse stad Karachi. Karzai heeft er al jaren bij het land op aangedrongen hem vrij te laten. Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten legt uit waarom:

“Dit kan mogelijk een stapje in de goede richting zijn. Afghanistan wil zijn goede wil tonen met de Talibaan in gesprek te gaan en Karzai ziet in Baradar een geschikte gesprekspartner in die dialoog. Maar de vraag is in hoeverre deze man nog het standpunt van de Talibaan vertegenwoordigt, aangezien hij al lang in de gevangenis zit.”

Poortwachter voor VS en Afghanistan

De vrijlating van de zeven Talibaan eerder deze week werd in Afghanistan maar lauw ontvangen. Het land sprak toen van een “kleine stap” en drong aan op de vrijlating van belangrijker leden van de beweging.

Afghanistan wil de Talibaan omvormen van militante tot politieke beweging. Pakistan steunde de opkomst van de Talibaan aan de macht in Afghanistan midden jaren negentig en wordt nu gezien als cruciale poortwachter voor de regeringen van de VS en Afghanistan om in contact te komen met leiders die naar Pakistan zijn gevlucht.

Pakistan sleutelrol in vredesproces Afghanistan

Pakistan heeft een sleutelrol in het proces om vrede te herstellen in het door oorlog geplaagde Afghanistan, waarbij ook de Verenigde Staten betrokken zijn. Die pogingen krijgen steeds meer urgentie, aangezien de Verenigde Staten in 2014 hun troepen uit het land willen terugtrekken. Maar wantrouwen over en weer tussen Afghanistan en buurland Pakistan hebben inspanningen belemmerd om iets te doen aan de strijd in een van de meest explosieve regio’s ter wereld.

Van Straaten legt uit dat er in deze kwestie voor Karzai ook persoonlijk gewin op het spel staat:

“Karzai vertrekt volgend jaar. Hij hoopt de geschiedenis in te gaan als iemand die ook zelfstandig iets heeft kunnen bewerkstelligen.”

    • Frank Huiskamp