Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje plaatst zich voor WK

Robin van Persie (links) in duel met Marcio Vieira van Andorra tijdens het WK-kwalificatieduel in Estadi Comunal.
Robin van Persie (links) in duel met Marcio Vieira van Andorra tijdens het WK-kwalificatieduel in Estadi Comunal. Foto ANP / Koen van Weel

Nederland heeft zich als eerste Europese land geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië. Oranje boekte een 2-0 uitzege bij Andorra, terwijl concurrent Roemenië met dezelfde cijfers verloor van Turkije. Na een zeer teleurstellende eerste helft, nam Robin van Persie kort na rust beide doelpunten voor zijn rekening.

Voor Oranje wordt het de tiende deelname aan een WK. De laatste keer dat het eindtoernooi werd misgelopen was in 2002 in Japan en Zuid-Korea.
Andorra had aanvankelijk weinig zin om aan een Nederlands feestje mee te werken. De nummer 205 van de FIFA-ranglijst gaf weinig ruimte weg en moest alleen bij een aantal vrije trappen van Oranje even op zijn hoede zijn.

Dankzij de individuele klasse van Van Persie kwam de verliezend WK-finalist van drie jaar geleden vroeg in de tweede helft toch op voorsprong. De spits van Manchester United krulde de bal met links fraai via de binnenkant van de paal in het doel. Vier minuten na de openingstreffer maakte Van Persie er na een fout van doelman Ferran Pol ook 0-2 van.

De laatste twee kwalificatiewedstrijden, thuis tegen Hongarije en uit tegen Turkije, zijn voor Oranje niet meer van belang. De komende tegenstanders van Nederland zijn nog met Roemenië in een felle strijd verwikkeld om de tweede plaats, die normaal gesproken recht geeft op deelname aan de play-offs.(Novum)