Opnieuw rellen in Turkije na dood van demonstrant

Oproerpolitie vuurt traangas af op demonstranten. In verschillende steden braken vandaag weer rellen uit nadat een demonstrant overleed.
Oproerpolitie vuurt traangas af op demonstranten. In verschillende steden braken vandaag weer rellen uit nadat een demonstrant overleed. Foto Reuters / Osman Orsal

Honderden betogers zijn vandaag in de Zuid-Turkse stad Antakya slaags geraakt met de politie nadat de begrafenis van een vanmorgen overleden demonstrant uit de hand liep. Betogers gooiden vuurwerk naar de politie, waarna de vlam in de pan sloeg.

Ahmet Atakan werd gisteren tijdens een protest in Antakya aan zijn hoofd geraakt door bus traangas, die door de politie zou zijn afgevuurd. Vanmorgen overleed hij, de zesde demonstrant die de afgelopen maanden om het leven kwam. De politie zei vanmorgen overigens part noch deel te hebben in de dood van Atakan en zei dat de betoger was gevallen.

Atakans vriendin, Gokce Dayanir, zei dat ze hem nog had gewaarschuwd om voorzichtig te zijn:

“Maar hij zei dat hij niet thuis kon gaan zitten terwijl zijn vrienden wel aan het demonstreren waren.”

Familie van Ahmet Atakan tijdens de begrafenis vanmorgen voordat het uitliep op rellen. Foto AFP / Ahmet Seher

Ook demonstraties in Istanbul

Ook in andere steden in het land werd gedemonstreerd en werd door de politie eveneens traangas afgeschoten op de betogers. “Taksim is overal”, riepen demonstranten in Istanbul. Zij verwezen naar de grootschalige protestacties op het Taksim-plein in Istanbul afgelopen zomer waarin werd opgeroepen tot het aftreden van de regering.

De protestacties in juni waren gericht tegen de autoritaire regeerstijl van premier Recep Tayyip Erdogan. De verwachting is nu dat het opnieuw tot grote demonstraties kan komen nu studenten na de zomervakantie weer terugkeren naar hun campussen.