‘Op bijna hele A2 snelheid omhoog naar 130 kilometer per uur’

Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan.
Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan. Foto ANP / Robin Utrecht

Op vrijwel de hele A2 kan de maximumsnelheid op termijn worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Alleen op stukken waar dat voor brokken kan zorgen is dat niet het geval, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in antwoord op Kamervragen van haar partijgenoot Ton Elias.

Als voorbeelden waar de snelheid niet kan worden verhoogd noemt de minister de tunnels bij Leidsche Rijn en Maastricht. Op de rest van het traject kan de snelheid volgens de minister binnen de ‘randvoorwaarden van milieu en natuur’ worden verhoogd. Het tempo waarin deze verhoging kan plaatsvinden hangt volgens Schultz van Haegen samen met de ontwikkeling van de luchtkwaliteit en de maatregelen die genomen kunnen worden om geluidhinder tegen te gaan.

De minister verwacht dat de snelheid het eerst op het drukke gedeelte van de A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen kan worden verhoogd, waarschijnlijk volgend jaar. Nu kan dat nog niet vanwege Europese regelgeving, maar staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) werkt aan een maatregel, de zogeheten Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), om toch aan de normen te voldoen. Deze maatregel wordt vermoedelijk begin volgend jaar van kracht.