Oordeel ‘Facebookmoordzaak’ definitief: 2 jaar cel en tbs

De straffen in de Facebookmoordzaak zijn definitief. Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelden stappen niet naar de Hoge Raad en leggen zich daarmee neer bij het oordeel van het hof in Arnhem, dat meldt persbureau ANP. Eerder gingen het OM en de veroordeelden in hoger beroep tegen de veroordeling.

De politie doet onderzoek in het huis van Winsie Hau, in januari 2012. Foto ANP / Roland Heitink

De straffen in de Facebookmoordzaak zijn definitief. Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelden stappen niet naar de Hoge Raad en leggen zich daarmee neer bij het oordeel van het hof in Arnhem. Dat meldt persbureau ANP. Eerder gingen het OM en de veroordeelden in hoger beroep tegen de veroordeling.

Wesley C. en Polly W. krijgen beide twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het uitlokken van moord. Het OM wilde dat de twee verdachten vanwege de ernst van de zaak als volwassenen zouden worden berecht en vijf jaar cel en tbs zouden krijgen.

Roddel op Facebook leidde tot moord

In januari 2012 werd Winsie Hau (15) uit Arnhem in deuropening van haar huis neergestoken door de toen 14-jarige Jinhua K. Hau overleed vijf dagen later. K. bleek te handelen in opdracht van de toen net 16 jaar oude Polly en Wesly, die toen 17 was. Winsie zou op Facebook hebben geroddeld over Polly’s avonturen met jongens, waardoor ze dood moest.

Jinhua K. kreeg voor de moord één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

    • Nando Kasteleijn