Onlusten tussen moslims en hindoes in India eisen 31 levens

In het noorden van India zijn bij onlusten tussen hindoes en moslims de afgelopen dagen zeker 31 mensen om het leven gekomen. Een onbekend aantal mensen raakte gewond en honderden mensen zijn van huis en haard verdreven. Het zijn de ergste rellen van deze aard in jaren. De verhouding tussen beide bevolkingsgroepen is in het verleden vaker gespannen geweest.

De rellen begonnen in de stad Muzaffarnagar, 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad New Delhi, toen een protestbetoging van hindoeboeren over de dood van drie jonge mannen uitmondde in agressie tegen moslims. De onrust verspreidde zich naar andere delen van Uttar Pradesh, een van de armste en volkrijkste deelstaten van India met een bevolking van zo'n 200 miljoen mensen.

Militairen werden ingezet om de orde te herstellen. Gewonde moslims en hindoes worden in afzonderlijke vleugels van het ziekenhuis in Muzzaffarnagar verzorgd.

De premier van Uttar Pradesh, Akhilesh Yadav van de linkse SP, gaf de schuld aan hindoenationalisten van de BJP, een oppositiepartij. Op zijn beurt riep de oppositie de centrale regering in New Delhi op de controle over de veiligheid in Uttar Pradesh over te nemen, omdat de autoriteiten de orde niet konden handhaven.

Net als in het verleden bestaat de kans dat sommige politici de rellen voor eigen doeleinden willen gebruiken. De politie hield gisteren enkele politici op weg naar het gebied aan. (Reuters, AP, BBC)