Navalny zaait in Moskou twijfel over uitslag ‘eerlijkste verkiezingen ooit’

Kremlinkandidaat looft burgemeestersverkiezingen.

Oppositie: er is gesjoemeld bij tellen van de stemmen.

Sergej Sobjanin Foto Reuters

Een dag na de ‘eerlijkste verkiezingen die we ooit in Moskou hebben gehouden’, zoals niet alleen winnende burgemeester Sobjanin ze noemde, kwam gisteravond op het Moerasplein in het centrum van Moskou de aanhang van Navalny bijeen.

Waarnemers die namens Navalny de stembusgang hadden gemonitord, liepen er rond met kartonnen bordjes met daarop de uitslagen van hun stemlokaal of stadsdeel – steeds minder dan 50 procent van de stemmen – de grens voor een tweede ronde – voor Sobjanin. De vraag is dus hoe Sobjanin dan toch op 51 procent is uitgekomen.

Eerder waren er uitslagen van een gerontopsychiatrisch centrum gepubliceerd: 95 procent voor Sobjanin, nul voor de tegenkandidaten. Hier lijken stembiljetten door getrouwen van de burgemeester te zijn ingevuld.

Volgens het team van Navalny is er vooral gefraudeerd bij de stembusgang aan huis en in voorsteden die recentelijk bij de gemeente Moskou zijn getrokken. Volgens campagneleider Leonid Volkov heeft de centrale kiescommissie eerst de resultaten uit de stemlokalen bekendgemaakt waar Sobjanin ruim won, om de media te beïnvloeden in de hoop dat Navalny zou erkennen dat er geen tweede ronde zou komen. Dit zou bovendien tijd hebben opgeleverd om resultaten uit andere stemlokalen te ‘verbeteren’.

Of die tweede ronde er komt, is de vraag. De kiescommissie maakte aan het begin van de bijeenkomst bekend bereid te zijn Navaly’s verzoek om hertelling te bestuderen. Navalny nam daarmee (voorlopig) genoegen.