Longread voor de liefhebber

Of 2013 de geschiedenisboeken ingaat als het jaar waarin het Nederlandse medialandschap voorgoed veranderde, moeten we afwachten. Maar met de komst van Blendl – de iTunes voor kranten – De Correspondent, de fusie van De Nieuwe Pers met The Post Online en vele andere vernieuwende initiatieven is dat landschap dit jaar in ieder geval sterk in beweging. Zeker is dat deze nieuwe media de strijd aan moeten gaan met de zogeheten oude media voor de aandacht van de lezer.

Nieman Journalism Lab zette die strijd tussen Amerikaanse media en digitalisering van de jaren tachtig tot nu uiteen in een fraai vormgegeven longread: Riptide. Hierin komen onder andere 61 Amerikaanse mediabonzen aan het woord als Arianna Huffington en Arthur Sulzberger Jr. (uitgever The New York Times) over het verleden, heden en toekomst van kranten, websites en de nieuwste generatie media.

Riptide mag zeker niet ontbreken op de leeslijst van de Alexander Klöppings en Rob Wijnbergs van Nederland.