Kosten van verhuizen voor eigen zaak soms aftrekbaar

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: verhuiskosten en

None

Wie als zelfstandige moest verhuizen voor zijn bedrijf, kon jarenlang om de oren worden geslagen met een arrest van de Hoge Raad uit 1970. Dat bepaalt dat verhuiskosten niet mogen worden opgevoerd als bedrijfskosten. Maar het hof Den Haag maakte daar onlangs een einde aan.

In de zaak waar het om draait neemt een man ontslag en besluit hij zich om te scholen tot registerloods – om grote zeeschepen te kunnen gidsen bij het in- en uitvaren van de Nederlandse zeehavens. Na zijn opleiding treedt hij toe tot een maatschap voor Rotterdamse registerloodsen. Hiervoor moet hij verhuizen. Als loods is hij verplicht om binnen zijn werkgebied te wonen, zodat hij snel kan handelen als een schip zich aandient.

De man trekt de verhuiskosten af van zijn winst uit onderneming, maar de inspecteur is het daar niet mee eens. Hij tovert een veertig jaar oud arrest tevoorschijn, waarin een kandidaat-notaris verplicht was te verhuizen naar de plaats waar hij notaris kon worden, maar de verhuiskosten niet mocht aftrekken. De rechtbank Den Haag geeft de inspecteur gelijk en oordeelt dat de man er zelf voor heeft gekozen zich om te scholen tot registerloods. Het is een persoonlijke voorkeur, een verandering van ‘levenspositie’, maar geen zakelijk belang, aldus de rechtbank.

Het Haagse hof ziet de overeenkomsten tussen de notaris en de loods, maar vindt de argumenten niet meer van deze tijd. „Anno 2013”, zegt het hof, zijn de maatschappelijke opvattingen veranderd. De man is verhuisd om aan de voorschriften voor Rotterdamse registerloodsen te voldoen, dat kan niet anders dan een zakelijke belang zijn. Bovendien kreeg het arrest in de jaren zeventig al de nodige kritiek en is er sindsdien door lagere rechters ook anders geoordeeld. De verhuiskosten die noodzakelijk zijn voor de (zelf gekozen) onderneming mogen volgens het hof dus wel degelijk als bedrijfskosten worden opgevoerd.

    • Nelleke Koops