Column

Knoflookkip Menno Steketee

Lopend over de Amsterdamse Albert Cuyp-markt vleugt daar ineens knoflookduft de neusgaten binnen. Staat dus op de hoek van de Gerard Doustraat een geheel in roze gehulde man knoflooksoep uit te delen. Garlic-pride!, denk je meteen. En: veel gekker moet het niet worden. Maar het gaat Carlo van Lamsweerde, want die was het, alleen om het promoten van het type knoflook waarin hij handelt. Die is roze – en ook alleen aan de buitenkant. En het is er nu seizoen voor.

De kookboekwinkel De Sperwer om de hoek daar, blijkt omgetoverd tot tempel van deze roze knoflook. Van Lamsweerde heeft een aardig verhaal bij ‘zijn’ knoflook. Over het knoflookfestival in Lautrec, een dorpje in de Tarn, en dat hij drager is van de Ereteen of zoiets van de onderhavige gemeente. En dat deze knof een Label Rouge heeft wat zoveel betekent dat er hoegenaamd geen chemische ongerechtigheden in het goedje zijn aan te treffen. Ook blijkt ter plaatse – helemaal gemist – een kookwedstrijd te zijn uitgeschreven. ‘Thuiskok’ Ellen Kiers wint met een intrigerend gerecht van urenlang gegaarde tomaten, gevuld met knoflook met dadelazijn. Ik krijg een ferme bol mee. De wiggen die vanonder de roze vliezen tevoorschijn komen zijn in ieder geval vleziger en verser dan het onaangename Chinese spul dat de supermarkt verkoopt.

Een Franse klassieker die meteen te binnen schiet bij ‘knoflook’ is de boerenbraadkip met veertig tenen knoflook, uit de oven. Er zijn talloze varianten van dit gerecht, en dat betekent ook dat er eigenlijk niets mis kan gaan. En het hóéft natuurlijk geen roze knoflook te zijn, met andere goede knoflook kom je ook een eind. Zoals Van Lamsweede zei: „Ik geloof dat er wel zeshonderd soorten knoflook zijn.”

Zet de oven op 200 graden. Pel de sjalotjes en de knoflooktenen.

Maak de schoongemaakte kip van binnen en van buiten vettig met olijfolie en bestrooi dan met wat zout en peper.

Duw twee citroenparten in de buikholte, evenals de laurier. Hak de kruiden fijn en verdeel die evenredig over de kip.

Bruin de kip aan in wat olie en leg deze in een diepe ovenschaal, met braadsap.

Leg de hele knoflooktenen en de doormidden gesneden sjalotjes rondom de kip.

Giet het glas witte wijn erbij en zet de schaal nu afgesloten in de voorverwarmde oven.

Laat nu anderhalf uur garen, check even op gaarheid door bij de botten in het vlees te prikken.