Kamer wil opheldering Hennis over kritiek op haar beleid

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt ter verantwoording geroepen door de Kamer.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt ter verantwoording geroepen door de Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert moet op korte termijn reageren op de kritiek die zij uit eigen gelederen krijgt op haar beleid. De Tweede Kamer eist voor donderdagmiddag een brief van de bewindsvrouw. Een meerderheid steunde vanmiddag een verzoek daartoe van Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Aanleiding is het opiniestuk dat generaal-majoor buiten dienst Harm de Jonge maandag schreef in dagblad Trouw. Hij stelde dat officieren van de krijgsmacht steeds minder vertrouwen hebben in de minister. De wijze waarop Hennis invulling geeft aan de bezuinigingen, getuigt volgens hem niet van visie.

“Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang in de krijgsmacht overeind kan houden”, schreef hij. De generaal eist dat Hennis op Prinsjesdag met een duidelijke ‘stip op de horizon’ komt voor het defensiepersoneel. Zijn kritiek is opmerkelijk, omdat militairen zelden publiekelijk kritiek leveren op hun minister.

Segers sprak van een ‘hele ernstige situatie’ en wil eigenlijk een debat met de minister. Daarvoor kreeg hij te weinig steun. Wel moet Hennis vóór donderdag 12.00 uur een brief sturen over de kwestie. Dat verzoek steunden ook de regeringspartijen VVD en PvdA. Mogelijk volgt dan alsnog een debat.

    • Marije Willems