Italië vreest een politieke crisis over positie van Berlusconi

Berlusconi en de linkse Democratische Partij (PD), partners in de brede coalitie, zijn verwikkeld in een pokerspel waarbij de toekomst van het kabinet op het spel staat. Maar gisteren wilde niemand nog al zijn kaarten op tafel leggen.

Een stemming over de vraag of Berlusconi na zijn veroordeling wegens financiële fraude moet worden geschorst als senator, werd doorgeschoven. Vanavond zou de senaatscommissie die hierover moet besluiten, opnieuw bijeenkomen. De fractieleider van Berlusconi’s partij in de Senaat, Renato Schifani, dreigde met een „onmiddellijke” crisis als de PD-leden in de commissie vóór schorsing van Berlusconi zouden stemmen – ook al moet ook de voltallige Senaat zich nog over deze zaak buigen.

Berlusconi volgt volgens de Italiaanse pers de ontwikkelingen met groeiende verbittering. Hij wil niet ingaan op de suggestie van president Napolitano om gratie te vragen, omdat hij dat ziet als een schuldbekentenis. Zijn veroordeling tot vier jaar cel is volgens hem politiek gemotiveerd.

Ín de praktijk komt dat vonnis neer op één jaar huisarrest of een taakstraf. Huisarrest laat volgens zijn advocaten nauwelijks ruimte om politiek actief te blijven, omdat hij dan voor iedere bezoeker toestemming zou moeten vragen. Berlusconi heeft eerder gezegd niets te voelen voor een taakstraf.