‘Ik zag overal een tweet in. Vermoeiend’

Teun van de Keuken is terug bij de Keuringsdienst en schrijft voor Het Parool over media. Wat leest en kijkt hij zelf?

None
Foto Stijn Ghijsen

Teun van de Keuken heeft de smartphone de deur uitgedaan. Dat scheelt de presentator van De Slag om Europa niet alleen vijftig tweets per dag, hij kan ook weer tafeltennissen met zijn dochter zonder zijn telefoon aan te raken. „Ik zie tweets als een soort column in één zin. Dus ik liep steeds door de stad: dat is een tweet, dat is een tweet. Vermoeiend. Je moet ook nog kunnen leven.” Hij belt weer met een oude nokia, en twittert alleen nog als er wifi is.

Vijf jaar lang schreef Van de Keuken ‘groene’ columns in Het Parool. Sinds twee weken is hij mediacolumnist. Hij maakt geen recensies van programma’s, maar schrijft over hoe mensen zich manifesteren in de media.

Kunt u als tv-maker wel onafhankelijk over dit onderwerp schrijven?

„Daar had ik heel naïef tot mijn eerste stukje niet over nagedacht. Het is inderdaad een mijnenveld dat ik betreed, maar dat moet dan maar.

Hoe gaat u dat dan aanpakken?

„Ik vat mijn taak breed op. Mijn tweede column ging over hoe de PvdA te veel bezig is met de vorm van de boodschap. Er zijn takken in de media waarin bronnen en journalisten elkaar erg nodig hebben. Sport, politiek. Mensen komen elkaar daar zo vaak tegen dat ze soms vrienden worden. Zulke dingen vind ik interessant.”

Naar wie kijkt u graag?

„Antoinette Hertsenberg vind ik onderschat als interviewer. Ze doet wat Sven Kockelmann belooft. Als zij zich vastbijt kom je er niet aan één stuk uit. En ik kook elke avond met Kunststof op de radio. Petra Possel stelt mensen op hun gemak, maar als ze een steekje laten vallen springt ze er meteen op. Warm en toch scherp.”

De toon van De Keuringsdienst dus.

„Als ik binnenkom vinden mensen me meestal nog wel een aimabele man, maar dat kan snel omslaan. Ik ben in 2011 bij het programma weggegaan, maar miste het heel erg. Ik presenteer De slag om Nederland , dat nu helaas gestopt is, graag. Maar het is me ook zwaar gevallen om steeds bestuurders ter verantwoording te roepen. Die materie is complex. Als interviewer valt De Keuringsdienst minder zwaar. De houding is opener. We laten mensen zelf praten. Pas als ze zichzelf gaan tegenspreken, ga ik daar op in.”

    • Janna Laeven