Human Rights Watch: Assad zat achter aanval met chemische wapens

Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad demonstreerden gisteren voor het Witte Huis in Washington D.C.
Aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad demonstreerden gisteren voor het Witte Huis in Washington D.C. Foto AFP/ Karen Bleier

Vrijwel al het bewijs wijst erop dat de Syrische president Bashar al-Assad achter de gifgasaanvallen zat in Damascus, waarbij volgens de Amerikanen eind augustus meer dan 1.400 mensen omkwamen. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een verslag (pdf).

Bij de aanval zou er waarschijnlijk gebruikgemaakt zijn van het zenuwgas sarin, schrijft de Amerikaanse organisatie in een persbericht. Ze komt tot deze conclusie aan de hand van ooggetuigenverslagen, informatie over de bron van de aanval, overblijfselen van de wapensystemen die werden gebruikt en de medische symptomen die slachtoffers vertoonden:

“Het bewijs wat betreft het type raketten en raketwerpers die gebruikt zijn bij deze aanvallen wijst er sterk op dat dit wapensystemen waarvan alleen bekend is dat ze in het bezit zijn van en gebruikt worden door het leger van de Syrische regering. (…) Bij Human Rights Watch en wapenexperts die het wapengebruik in Syrië bestuderen, is niet bekend dat Syrische oppositiestrijders de beschikking hebben over de 140mm- en 330mm-raketten die tijdens de aanvallen gebruikt zijn.”

Rebellen achter aanval? “Ongeloofwaardig”

Human Rights Watch heeft ook de beweringen onderzocht dat niet Assad, maar de rebellen achter de gifgasaanvallen zaten. Daar vond de organisatie geen bewijs voor. Ze noemt de beweringen “ongeloofwaardig” en “niet in overeenstemming met het gevonden bewijs”.

Assad blijft ontkennen

De rapportage van de organisatie komt op het moment dat de Amerikaanse president Obama in het Congres steun probeert te vinden voor een militaire interventie in het Arabische land, waar de burgeroorlog inmiddels al 2,5 jaar voortduurt. President Assad ontkent ooit gebruik te hebben gemaakt van chemische wapens, iets dat hij in een interview met de Amerikaanse zender CBS gisteren nog eens herhaalde. Volgens hem hebben de verschillende landen die zich nu achter de veronderstelling scharen dat Assad verantwoordelijk is voor de aanvallen, geen echt bewijs in hun bezit.

Assad waarschuwde de Verenigde Staten in het interview met CBS dat er gevolgen zullen zijn als ze besluiten militair in te grijpen. De VS kunnen dan vergeldingsacties verwachten.

Een belangrijke stemming die morgen in de Senaat zou komen over een mogelijk ingrijpen, werd vannacht uitgesteld. Senaatsleider Harry Reid vond een stemming niet gepast in een periode waarin de internationale gemeenschap nog onderzoek doet naar het vermeend gebruik van chemische wapens in Syrië. Het is volgens hem niet belangrijk “zo snel mogelijk” te stemmen, maar wel “zo goed mogelijk”.

Obama noemt voorstel Rusland “potentiële doorbraak”

Obama noemde vannacht in een interview met zes Amerikaanse televisiezenders het voorstel van Rusland om Syrië te verzoeken alle chemische wapens onder internationale controle te stellen een “potentieel een doorbraak”. Dat voorstel volgde op een opmerking van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die retorisch leek te spreken toen hij zei dat Syrië een aanval kon vermijden als ze haar chemische wapens zou inleveren.

Kerry zei meteen dat het geen serieus aanbod was, maar andere landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Syrië zelf en sinds vanochtend ook Iran, reageerden positief toen Rusland het daadwerkelijk als optie ter sprake bracht.

    • Frank Huiskamp