Frankrijk wil met VN-resolutie Syrië dwingen tot openheid chemische wapens

Frankrijk bereidt een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor die Damascus vraagt openheid te geven over zijn chemische wapens. Rusland werkt op dit moment met het Syrische regime aan een “concreet plan” om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te brengen, zo maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanochtend bekend.

Aanhangers van de Syrische president Assad demonstreren bij het Witte Huis tegen een Amerikaanse aanval op Syrië. Foto AFP / Karen Bleier

Frankrijk bereidt een resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor die Syrië vraagt openheid te geven over zijn chemische wapens. Rusland werkt op dit moment met het Syrische regime aan een “concreet plan” om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te brengen, zo maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanochtend bekend.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kondigde aan later vandaag een resolutie bij de VN-Veiligheidsraad in te dienen die Syrië oproept zijn chemische wapens onder internationale controle te laten plaatsen en te laten vernietigen. Als het regime van de Syrische president Assad geen gehoor geeft aan de resolutie, dreigen “extreem serieuze” gevolgen, aldus Fabius. Frankrijk komt met een resolutie onder artikel 7 van het VN-handvest, dat militair ingrijpen mogelijk zou maken.

Russisch voorstel positief onthaald

Rusland zorgde gisteren voor een verrassing door voor te stellen dat het regime-Assad zijn complete voorraad chemische wapens onder internationale controle plaatst. Ook willen de Russen Syrië vragen de wapens te vernietigen. Rusland hoopt met deze oplossing een Amerikaanse aanval op Syrië te voorkomen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren het voorstel van Rusland te verwelkomen.

Of de VS nu afzien van militaire actie tegen Syrië is nog de vraag, maar Obama was afgelopen nacht in een reeks interviews op de Amerikaanse televisie gematigd positief over het Russiche voorstel. Hij zei een diplomatieke oplossing te prefereren boven een militaire oplossing, hoewel hij sceptisch was over de vraag of Assad zijn chemische wapens daadwerkelijk zou willen opgeven.

China en Iran hopen op vreedzame oplossing

Steeds meer landen steunen het Russische voorstel om het Syrische regime te vragen zijn chemische wapens over te dragen om zo Amerikaans militair ingrijpen te voorkomen. China en Iran schaarden zich vanochtend achter het Russische plan. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen persbureau Reuters dat China het plan steunt als dit de “huidige gespannen situatie in Syrië” kan verminderen.

Israël, dat bezorgd is dat de Syrische chemische wapens in handen kunnen vallen van extremistische groepen zoals Hezbollah en Al-Qaeda, is sceptisch over de belofte van het Syrische regime de wapens op te geven. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liebermann zei vanochtend op de Israëlische radio dat Assad het voorstel waarschijnlijk omarmt om tijd te kopen. President Peres benadrukte dat het Syrische regime “niet te vertrouwen” is.

    • Pim van den Dool