Forse buien veroorzaken wateroverlast en stormschade

De grote hoeveelheden regen vandaag hebben op sommige plekken gezorgd voor nogal wat wateroverlast.
De grote hoeveelheden regen vandaag hebben op sommige plekken gezorgd voor nogal wat wateroverlast. Foto ANP / Jeroen Jumelet

In grote delen van het land hebben forse regenbuien vanavond overlast veroorzaakt. Vooral in de kustgebieden kreeg de brandweer tientallen meldingen van wateroverlast en stormschade, meldt persbureau Novum. Het betrof onder meer ondergelopen straten en kelders en omgewaaide bomen.

Aan de kust kunnen forse windstoten voorkomen tot tachtig kilometer per uur. In IJmuiden werd aan het begin van de avond windkracht negen gehaald, waardoor sprake was van de eerste lokale storm van het herfstseizoen, zo meldt weeronline.nl. De maximale windstoot was 95 kilometer per uur. Omdat de bomen nog vol in het blad staan, zijn ze zeer kwetsbaar voor dergelijke windsnelheden.

Op sommige plaatsen in Nederland viel vandaag meer dan de complete maandhoeveelheid neerslag. Naar verwachting valt tot vannacht in het oosten tot honderd millimeter regen. Normaal gesproken valt daar in een complete septembermaand zo’n 65 millimeter. Vorig jaar beleefden we overigens de eerste herfststorm pas op 24 september.

Het neerslaggebied trekt vanavond langzaam weg naar het zuidoosten. Morgen belooft opnieuw een natte dag te worden. ‘s Ochtends zijn er eerst droge perioden, maar later op de dag worden vanuit het noordwesten opnieuw buien met kans op onweer aangevoerd.

    • Anouk Eigenraam