Eurlings gekozen als nieuw IOC-lid namens Nederland

Foto ANP / Lex van Lieshout

Camiel Eurlings, oud-minister en topman van KLM, is in Buenos Aires tijdens het 125ste IOC-congres officieel gekozen als IOC-lid namens Nederland. Eurlings volgt koning Willem-Alexander op, die vanwege zijn koningschap afstand heeft gedaan van het lidmaatschap.

Eurlings in een reactie:

Ik ben er trots op dat ik nu onderdeel ben geworden van de wereldwijde Olympische beweging. Net als de sport in Nederland wil het IOC de wereld met sport een stukje beter maken.

Willem-Alexander nauw betrokken bij benoeming Eurlings

Op 31 augustus meldde NRC Handelsblad dat koning Willem-Alexander nauw betrokken was bij het kiezen van Camiel Eurlings als IOC-lid:

Koning Willem-Alexander heeft voorkomen dat André Bolhuis, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hem zou opvolgen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De koning arrangeerde persoonlijk de kandidatuur van Camiel Eurlings, president-directeur van KLM, die aanvankelijk weigerde – geen tijd – maar na zware koninklijke druk toch toehapte. Dat blijkt uit een reconstructie van deze krant.

De koning wilde Bolhuis expliciet niet als IOC-lid, omdat hij te oud zou zijn voor de functie. Zo blijkt uit de reconstructie:

Geïrriteerd schrijven ze op 20 juni 2011 het NOC*NSF-bestuur een brief. Daarin prijzen ze de kwaliteiten van Bolhuis – „Gelet op zijn cv is André zonder meer de aangewezen kandidaat” – om vervolgens zijn ongeschiktheid te benadrukken. „Kijken wij naar het strategisch belang vanuit Nederland binnen het IOC op de langere termijn, dan dienen ook andere factoren te worden meegewogen.” Wat volgt, is een uitgebreid en met Rogge afgestemd profiel van het gewenste IOC-lid: jong, financieel onafhankelijk, diplomatiek, teamspeler met affiniteit met zowel de publieke als de private sector, internationaal netwerker en goede kennis van Engels en Frans, maar liefst ook Spaans en/of Duits. Niet bepaald een karakterschets van de zestiger Bolhuis.