‘Erwin Olaf ontwerpt nieuwe euromunt met beeltenis Willem-Alexander’

De nieuwe euromunt met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander wordt ontworpen door fotograaf Erwin Olaf. Dat schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

Het ontwerp dat de euromunt met de beeltenis van prinses Beatrix moet vervangen komt begin januari in omloop.
Het ontwerp dat de euromunt met de beeltenis van prinses Beatrix moet vervangen komt begin januari in omloop. Foto ANP / Lex van Lieshout

De nieuwe euromunt met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander wordt ontworpen door fotograaf Erwin Olaf. Dat schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden. Het ministerie van Financiën bevestigt in de krant alleen dat een keuze is gemaakt, maar niet op wie die gevallen is. Olaf zelf zou geen duidelijkheid willen geven.

Het ontwerp dat de euromunt met de beeltenis van prinses Beatrix moet vervangen wordt volgens de krant in de loop van volgende maand gepresenteerd. De nieuwe munt komt begin januari in omloop.

Kort na de inhuldiging van Willem-Alexander is onder regie van het ministerie van Financiën een muntadviescommissie opgericht. Daarin zitten ambtenaren, kunstenaars en directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt Maarten Brouwer. Vijf kunstenaars zouden ontwerpen voor een nieuwe munt hebben ingezonden, onder wie Erwin Olaf.
Olaf portretteerde koningin Máxima in 2011. Het koningspaar waardeert zijn werk, schrijft de krant. Eerder bezocht het koningspaar buiten openingstijden een expositie van de fotograaf in het Fotomuseum in Den Haag. Het is niet bekend of de koning invloed heeft op wie de munt mag ontwerpen.

Zelf was Olaf vorig jaar in het televisieprogramma Zomergasten kritisch op beelden van een toespraak van Willem-Alexander. Hij adviseerde de toen nog aankomende koning zijn tanden te bleken en gewicht te verliezen. (Novum)