Eenzaam door de techniek

Zien // FilmpjeAlone TogetherInternetfilmpje legt ons uit hoe technologie ons steeds eenzamer maakt. Kijk op nrch.nl/3372

De beroemde socioloog Sherry Turkle schreef een boek over de paradoxen van technologie. Over hoe sociale netwerken zorgen voor meer contacten, maar ook voor meer eenzaamheid; over hoe multitasken leidt tot meer communicatie maar ook tot minder contact. In een online filmpje wordt haar pleidooi voor authenticiteit razendsnel uitgelegd. Alleen de titel van het boek uit 2011 is al paradoxaal: Alone Together: why we expect more from technology and less from each other. Het is het resultaat van vijftien jaar honderden mensen interviewen over hun mediagebruik. De conclusie: die niet te stillen wens naar verbondenheid maakt ons eenzamer dan ooit. „We may be free to work from anywhere, but we are also prone to being lonely everywhere.”

    • Mirjam Remie