Een rechter twittert, met mate

Bestuursrechter Lie uit Brabant betrad gisteren terra incognita in de relatie tussen rechtspraak en burger. Zij liet zich in deze krant interviewen en fotograferen, omdat ze actief is op Twitter, als rechter. Namelijk als ‘JudgeJoyce’, de kwieke en niet zo magistratelijke roepnaam die zij zichzelf gaf. Het is de Week van de Rechtspraak en rechter Lie (36) wil zo laten zien dat de „ivoren toren al een tijdje leegstaat”.

Dat is goed om te horen en dat is ook een honorabel doel. Van de 2.450 rechters versturen er al zo’n 30 twitterberichten naar hun volgers. De een stuurt één tweet per week, de ander twintig per dag. @JudgeJoyce_ tot nu toe zo’n 10.000. Sommigen richten zich op vakgenoten. De anderen op het bredere publiek. Daarmee geven zij de rechtspraak hoe dan ook een modern gezicht. Zeker bij de jongere generatie die soms meent dat wie of wat niet op internet is te vinden, ook niet bestaat.

Twitterende rechters bestrijden dus het communicatietekort van de rechtspraak en vullen het imago aan. Ze laten zien wat ze doen, waar ze tegen aanlopen en wat hun opvalt. Dat is toe te juichen. De burger weet dat de toga een fictie is: ook een objectieve rechter staat bloot aan invloeden. Ook haar werk is een product van omstandigheden. Zolang een rechter op Twitter binnen haar rol blijft is er niets aan de hand. Dus geen politieke uitlatingen, niet meedoen aan het trommelvuur der internetmeningen, geen belangen, idealen of hobby’s bevorderen of religies belijden. Maar een neutrale, dienstbare, verstandige en liefst wat afstandelijke persoon blijven.

Tegelijk is dat ook moeilijk. Media-aandacht heeft een eigen dynamiek. Rechter Sylvia Taalman (@iRechter, 2000 tweets) twitterde enthousiast ook wel „zo’n spetterend stuk” in de krant te willen. De ‘BN-status’ deed rechter Lie volgens haar goed. Waarna gelukkig advocaat Hans Oudijk uit Venlo terugtwitterde dat die status zelden iemand goed doet. Zeker niet rechters. Daar ligt dus de valkuil. Aan rechters die twitteren om zelf bekend te worden is geen behoefte.