Echtpaar zat 32 dagen onterecht vast - douane zag crème aan voor cocaïne

Foto ANP / Nils van Houts

Een echtpaar uit Almere heeft 32 dagen in een Huis van Bewaring gevangen gezeten omdat de douane na een test op Schiphol vorige maand ten onrechte concludeerde dat de huidverzorgingsscrème van de vrouw cocaïne bevatte.

Afgelopen maandag werd het stel vrijgelaten omdat uit laboratoriumonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was komen vast te staan dat er in het geheel geen verdovende middelen in de crème zaten. Het echtpaar kwam op 8 augustus na een vlucht uit Paramaribo op Schiphol in moeilijkheden nadat een douaneambtenaar bij het openen van een tube crème een sterke chemische lucht rook.

Met een testset, de zogeheten MMC-cocaïnetest, werd het smeersel van twaalf tubes onderzocht. De uitslag gaf volgens het OM steeds een ‘positieve kleurreactie’ zodat de douane en marechaussee concludeerden dat de substantie vermoedelijk vloeibare cocaïne betrof.

De verdachten hebben van meet af aan stellig ontkend iets met drugssmokkel te maken te hebben. Ze wezen erop dat ze geen strafblad hebben en geen crimineel motief. Ze hebben goed betaalde banen, zijn ouders van twee minderjarige kinderen en verzorgen ook nog inwonende ouders. Toch besloot het OM in Haarlem en ook de rechtbank dat ze niet in vrijheid de uitkomst van laboratoriumonderzoek mochten afwachten. De vrouw kon zelfs bonnetjes overleggen van de in Paramaribo gekochte crème maar ook dat mocht niet baten.

OM: zaak is ongelooflijk zuur, echtpaar krijg schadevergoeding

Advocaat Alexander Admiraal, die de vrouw bijstaat, noemt het “buitengewoon ernstig” dat mensen op basis van een ondeugdelijke test zo maar vijf weken kunnen worden opgesloten. Hij zegt eerder ook een identieke zaak te hebben gehad van een man die ten onrechte werd vastgezet omdat zijn douchegel volgens de test voor cocaïne werd aangezien.

Woordvoerder Natasja Keijzer van het OM in Haarlem noemt het “ongelooflijk zuur” dat twee mensen zo lang ten onrechte vast zaten. Jaarlijks wordt die cocaïnetest ruim duizend keer uitgevoerd op Schiphol “en in minder dan één procent van de gevallen blijkt de uitslag in die indicatieve test onjuist”. Ze zegt dat justitie zo snel mogelijk met het echtpaar contact zal opnemen om te zorgen dat ze schadevergoeding krijgen voor de tijd dat ze ten onrechte in een cel zaten (80 euro voor elke dag in een Huis van Bewaring).