Duitser Thomas Bach nieuwe voorzitter IOC

De leden van het IOC hebben Thomas Bach gekozen als nieuwe voorzitter om Jacques Rogge op te volgen.
De leden van het IOC hebben Thomas Bach gekozen als nieuwe voorzitter om Jacques Rogge op te volgen. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De Duitser Thomas Bach is gekozen tot de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), meldt persbureau AFP. Bach, momenteel vicevoorzitter gold als de favoriet om de Belg Jacques Rogge op te volgen, die zich na twaalf jaar niet meer verkiesbaar mocht stellen.

Bach is de negende voorzitter sinds de oprichting van het IOC in 1894. De 59-jarige Bach werd van te voren al gezien als de grootste kanshebber, vooral door de steun van de machtige sjeik Al-Sabah. Via deze Koeweiti, ICO-lid sinds 1992, probeert de Russische president Poetin op zijn beurt op de achtergrond zijn invloed op de sport te vergroten, zo schreef NRC-redacteur Henk Stouwdam gisteren in de krant:

Bij dat streven werft Poetin compagnons voor sleutelposities. De nieuwe IOC-voorzitter is er één van. Al-Sabah bemoeit zich de laatste jaren nadrukkelijk met het machtsspel binnen het IOC. De flamboyante sjeik heeft de nodige volgelingen verworven en vertrouwelingen in het uitvoerend comité geparachuteerd.

Bach is zo’n comitélid, al dankt de 59-jarige Duitser zijn positie niet aan de sjeik. Ze hebben toevallig oude zakelijke contacten. Bach is voorzitter van de Duits-Arabische Kamer van Koophandel en heeft als voormalig lobbyist van het elektronicaconcern Siemens dankzij de sjeik investeerders geworven. Al-Sabah hoopt nu via Bach zijn invloed in het IOC uit te breiden.

Binnen het IOC is niet iedereen blij met die nauwe banden van Bach en Al-Sabah. Intern wordt er gesproken van ‘ABB: Anything but Bach’ en was er een voorkeur voor Richard Carrión, sinds 1990 lid van het olympisch comité. De zestigjarige bankier uit Puerto Rico heeft als ‘penningmeester’ miljoenen binnengehaald voor de Spelen via marketingprogramma’s en tv-rechten.

De andere kandidaten waren Ng Ser Miang uit Singapore, de Oekraïner Sergei Bubka en de Zwitser Denis Oswald. Zij moesten het in de tweede stemronde afleggen tegen de Duitser. De Taiwanees Ching-Kuo Wu viel al in de eerste ronde af.

    • Anouk Eigenraam