Dit is de kortste weg naar Rotterdam

Foto HH

Vijf weken varen door het ijs. Het lijkt lang, maar het is twee weken korter dan de gebruikelijke route uit China via het Suezkanaal of zelfs rond Zuid-Afrika. Vandaag loopt het eerste vrachtschip dat via de Noordelijke IJszee naar Europa is gevaren, de haven van Rotterdam binnen.

Klimaatverandering biedt de commerciële vaart vanuit Azië naar Europa een snellere route. China en Rusland verwachten veel van de noordelijke rondweg, Rotterdam is nog terughoudend. De noordelijke route is korter maar duurder: het poolijs vergt speciale schepen en ijsbrekers die de vaart begeleiden. En zelfs de zwaarste ijsbrekers komen het grootste deel van het jaar niet door het poolijs. Grote containerschepen blijven voorlopig gebruikmaken van de traditionele, zuidelijke route.