Dictator jarig op 11 september

De feestelijkheden rond de 48ste verjaardag van de Syrische president Bashar al-Assad zullen morgen vast en zeker breed uitgemeten worden op zijn officiële Instagram-account Syrianpresidency. Wie weet zien zijn volgers foto’s van ballonnen, zijn breed lachende echtgenote Asma die taart uitdeelt of weer een foto van een jonge Assad met een jaren tachtig trui aan.

Deze foto’s typeren het surrealistische karakter van het propagandakanaal van de president. Op deze plek van het internet lijkt het alsof er niks aan de hand is in Syrië. Alsof Assad niet beschuldigd wordt van het inzetten van gifgas tegen zijn eigen burgers rond Damascus en zijn land niet langzaam in een sektarische afgrond afglijdt.

Assad is op Instagram in goed gezelschap in een fotogenieke ‘as van het kwaad’ met de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov en de Iraanse ayatollah Khamenei. Het drietal volgt elkaar niet. Maar dat zal de minste zorg zijn voor Assad.