Opinie

    • Carola Houtekamer

Dag van Goed Genoeg

Op 10 november 1992 rolde de eerste Nokia 1011 van de band. Een dag in het rijtje ‘Columbus in Amerika’ en ‘bestorming Bastille’, want de 1011 was het eerste mobieltje dat op grote schaal werd geproduceerd. Vanaf 10-11-92 leven we in het universum van permanente bereikbaarheid, nachtelijke ruzies op afstand, zit-in-de-trein-sms’jes, 24/7-babyfoto-updates en de stress van de gemiste oproepen van je baas.

Je komt de 1011 heel soms nog tegen. Bijvoorbeeld op een bord met een dikke rode streep erover dat zegt: verboden mobiel te bellen. Ik snap wel dat pubers dat negeren. Die hebben nog nooit zo’n ding gezien. Een plastic doosje met een stokje eruit? Wat is het?

Wie even oplet, ziet op z’n scherm allemaal gedateerde technologie langskomen. Een diskette als pictogram voor ‘opslaan’. Een hoorn voor ‘bellen’. Camera met celluloid voor ‘opnemen’. Megafoon voor ‘volume’. Penlite voor ‘accu’. Soms wordt een icoontje ververst. De oude harmonicacamera is vervangen door een digitaal cameraatje, maar daar loopt binnenkort ook niemand meer mee. De technologie gaat te snel voor een intuïtieve beeldtaal. We kennen de apparaten niet meer.

Nu is dat niet zo erg, die pictogrammen houden ons uit de waan van de dag. Want de omloopsnelheid van technologie, de life cycle, wordt steeds korter. Van gadgets en online diensten in ieder geval, de vieze benzinemotor blijft dan weer hardnekkig populair. Strategen vragen zich af wat er gebeurt als de cyclus korter wordt dan de tijd die een bedrijf nodig heeft om een fatsoenlijke beslissing te nemen. Vandaar, zeggen ze, die paniekerige overnames voor absurde bedragen. Is Nokia echt die 5,4 miljard euro waard die Microsoft ervoor neertelt? Waar is MySpace (à 440 miljoen) eigenlijk? En waarom kocht de Telegraaf Media Groep ook alweer Hyves?

Wat telt voor bedrijven, telt ook voor ons. Voor we goed en wel weten of we die 12-uursaccu van de Air écht nodig hebben, zitten we er al mee in de CoffeeCompany.

Maar we hoeven natuurlijk niet hijgend achter de grote techbedrijven aan te hollen. We kunnen ook af en toe vol nostalgie aan de zoemende diskette denken. Aan de lekkere rubberen toetsjes van je oude Nokia. 10 november zou een Dag moeten worden. De Dag van de Stilstand, ofzo. De Dag van het Vorige Model Is Ook Nog Goed Genoeg. Ik weet wel een logo.

Carola Houtekamer (@nextcarola) schrijft elke week op deze plek over technologie

    • Carola Houtekamer