‘CDA zal tegen pensioenakkoord stemmen in Eerste Kamer’

CDA-Eerste Kamerlid Wopke Hoekstra
CDA-Eerste Kamerlid Wopke Hoekstra Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het CDA zal in de Eerste Kamer tegen het pensioenplan van het kabinet stemmen. Senator Wopke Hoekstra zei tegenover Radio 1 dat zijn fractie tegenstemt als het voorstel ter sprake komt in de huidige vorm.

Hoekstra zei dat het voorstel dermate onverstandig is, zoals het er nu ligt, dat de partij er niet mee akkoord moet gaan. Volgens hem is het een illusie dat de pensioenfondsen hun premies verlagen.

Hij zei wel dat hij het gesprek met het kabinet wil aangaan, maar alleen als het “tegemoet komt aan de fundamentele bezwaren”. Hoekstra voegde eraan toe dat dit echter lastig lijkt “binnen de kaders van het wetsvoorstel”.

Pensioenopbouw verlaagd in akkoord

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 procent naar 1,85 procent en hoopt dat de pensioenfondsen hun premies dan ook naar beneden bijstellen. De twee grootste, ABP en Zorg en Welzijn, hebben al laten weten het niet eens te zijn met de hervormingsplannen voor het pensioenstelsel. Het wetsvoorstel moet het kabinet 3 miljard euro opleveren.

In Tweede Kamer met minimale meerderheid aangenomen

Het voorstel van het kabinet is in de Tweede Kamer wel aangenomen, maar met alleen de steun van coalitiepartijen PvdA en VVD. Voor steun in de Eerste Kamer, waar de twee partijen geen meerderheid hebben, werd gezocht naar steun van het CDA.

De achterban is qua steun aan het kabinet verdeeld, schrijft politiek redacteur Emilie van Outeren vandaag in NRC Handelsblad:

“CDA-parlementariërs in beide Kamers worden bestookt door twee groepen uit de achterban. De ene helft roept hen op het het impopulaire kabinet zo moeilijk mogelijk te maken. De andere helft smeekt hen het land niet in politieke crisis te storten en dit kabinet overeind te houden. De Kamerleden kunnen het dus niet goed doen voor al hun eigen kiezers. In de peilingen worden ze nauwelijks beloond voor hun oppositionele koers.”

De Eerste Kamer spreekt waarschijnlijk op 8 oktober over de omstreden pensioenplannen van het kabinet. Eerst moet het kabinet nog een serie vragen beantwoorden. Dat is de uitkomst van vanmiddag gehouden overleg van de commissie financiën van de senaat, zo meldt persbureau Novum.