Biesheuvel: VNO-NCW staat voor het verleden

Hij was ondernemersvoorman. Nu noemt hij zijn ex-collega’s „baantjesjagers” en begint hij een eigen organisatie.

Hij oogt bevrijd – eindelijk kan hij „zeggen waar het op staat” en hoeft hij geen „waterige poldercompromissen” meer te verdedigen. Maar zijn motoriek verraadt ook enige spanning voor wat komen gaat. Hans Biesheuvel (48) zit aan zijn bureau in een monumentaal pand in hartje Den Haag. Het is het kantoor van zijn investeringsmaatschappij Habest Holding dat de oud-ondernemer als uitvalsbasis gebruikt voor zijn beweging Ondernemend Nederland (ONL). Als hij uit het raam kijkt kan hij naar zijn partijgenoot premier Rutte zwaaien – ’t Torentje ligt hier pal tegenover.

Biesheuvel wil invloed in Den Haag. Meer invloed dan hij tot nog toe had. Die wil hij aanwenden voor ondernemers, die nu „te weinig worden gehoord in Den Haag”, zegt hij. Maar hij wil gelijktijdig „ver wegblijven van de politiek”. Het klinkt als een tegenstrijdigheid. Voor Biesheuvel is het logisch. „Ondernemers herkennen zich niet meer in hun vertegenwoordigers. Dat zijn allemaal oud-politici. Baantjesjagers die alles bij het oude willen laten.”

Waarom een nieuwe beweging lanceren? U was toch al de voorman van een ondernemersvereniging?

„MKB Nederland is een koepel met brancheorganisaties. Dat zijn geen ondernemers, maar baantjesjagers die angstvallig vasthouden aan dat wat er is. Terwijl de wereld om hen heen in hoog tempo aan het veranderen is. Intern waren we voortdurend bezig om al die verenigingen erbij te houden en iedereen tevreden te stellen. Maar ik merk aan ondernemers dat ze behoefte hebben aan een ander geluid én aan een andere structuur.”

Waarom lukte het niet MKB Nederland van binnenuit te hervormen?

De fusie tussen MKB Nederland en VNO-NCW in 2009 is te ver doorgeschoten. Managers en het grootbedrijf maken de dienst uit in de Malietoren. Formeel heet het een samenwerking, maar als je één algemeen directeur hebt, één beleidsdirecteur én dezelfde woordvoerder, dan is de balans weg. Zeker als de belangen ver uiteenlopen. Neem de schadeherstellers. Die zijn volledig afhankelijk geworden van de verzekeraars. Want díé hebben de macht om te bepalen met wie hun klanten, de verzekerden, zaken mogen doen. Dat is nu bij uitstek een probleem waarvoor zo’n schadehersteller lid is geworden van MKB Nederland. Maar ik moest daar intern niet bij Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW) over komen klagen. Want de verzekeringssector is het belangrijkste lid van VNO-NCW.”

Niek-Jan van Kesteren, directeur van VNO-NCW, stelt dat u alleen staat in uw kritiek.

„Wat weet hij er nou van? Het wemelt van de steunbetuigingen. Kijk maar op Twitter. Ik zou een idioot zijn als ik hieraan zou beginnen zonder steun. Nadat bekend werd dat ik mijn voorzitterschap zou neerleggen, ben ik juist door alle reacties van ondernemers overtuigd geraakt dat we iets nieuws moeten doen. Ik begrijp dat ze in de Malietoren een andere indruk willen wekken. Maar ik heb daar helemaal geen zin in. VNO-NCW staat voor het verleden. Ik richt me nu op de ondernemers van Nederland.”

Hoe kunt u buiten de polderstructuur hun belangen dienen ?

„Onvoorspelbaarheid is de maat der dingen binnen de economie. Ondernemers moeten heel snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, willen ze overleven. Mensen veranderen sneller van netwerk dan vroeger. Kijk naar de politiek, hoe makkelijk kiezers switchen tussen partijen.”

Maar is dat niet ook gevaarlijk voor de economie? Werkgevers roepen toch altijd dat die gebaat is bij stabiel bestuur?

„Ik ben ook voor een stabiel bestuur. Maar dan moet dat bestuur wel een koers uitzetten waar mensen zich aan vast kunnen houden. Veel zekerheden zijn omgeslagen in onzekerheden. Er gebeurt te weinig maar politici hebben wel behoefte aan nieuwe ideeën. Waar gaan we ons geld mee verdienen? Waarin moeten we investeren om uit de crisis te komen? Waar worden banen gecreëerd? Het zijn vragen waarover ik met ondernemers in gesprek wil. Je vindt de antwoorden niet in al die Haagse vergadercircuitjes.”

Als u invloed wilt uitoefenen moet u toch deals sluiten, vergaderen dus, met zowel politici als uw achterban?

„Ondernemers kunnen straks via de website permanent hun invloed uitoefenen op ons ‘ondernemerskompas’. Dat wordt het leidende principe. Geen leden, geen vereniging, geen vergaderingen, maar met één druk op de knop een barometer die mij en politiek Den Haag vertelt hoe de ondernemer erover denkt.”

U wordt de Maurice de Hond of de Geert Wilders van de ondernemers?

Het wordt geen onemanshow. Ik ben een teamspeler. En ondernemers zijn niet als de kiezers wier mening Maurice de Hond peilt – die denken lange termijn en houden zich verre van politiek. Onze beweging moet zo groot worden dat de politiek niet om ons heen kan.”