Bert Wagendorp trekt ‘Ventoux’ terug uit race om literaire debuutprijs

de Volkskrant-journalist Bert Wagendorp trekt zijn wielerroman ‘Ventoux’ terug uit de race om De Bronzen Uil, een literaire debuutprijs ter waarde van 5.000 euro. Dat heeft Wagendorp vandaag in een tweet gemeld. De keuze voor Wagendorp als een van de negen genomineerden voor De Bronzen Uil zorgde al voor verontwaardigde reacties. Zoals op de boekenblog

de Volkskrant-journalist Bert Wagendorp trekt zijn wielerroman ‘Ventoux’ terug uit de race om De Bronzen Uil, een literaire debuutprijs ter waarde van 5.000 euro. Dat heeft Wagendorp vandaag in een tweet gemeld.

De keuze voor Wagendorp als een van de negen genomineerden voor De Bronzen Uil zorgde al voor verontwaardigde reacties. Zoals op de boekenblog Tzum, waar werd aangegeven dat Wagendorp al een roman en een verhalenbundel op zijn naam heeft. Bovendien zijn er mensen die vinden dat Wagendorp het podium niet nodig heeft. Zoals uitgever Paul Abels op Twitter:

Twitter avatar afdh_PaulAbels Paul Abels @CathelijneEsser @bertwagendorp Een prijs is goed voor iemand die onterecht nog niet geprezen is. De markt heeft Bert al voluit geprezen.

Wagendorp is het daarmee eens. In reactie op de tweet van Abels schrijft hij zich uit de strijd terug te trekken:

Twitter avatar bertwagendorp Bert Wagendorp @afdh_PaulAbels @CathelijneEsser Ik trek me vandaag terug. Zag het gisteren pas. Ik vind het ook raar.

Tweede wielerroman geslaagder dan eerste

In een recensie in nrc.next prees NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch Wagendorps meest recente roman Ventoux, een roman over een groep vrienden uit de Achterhoek die, dertig jaar na hun reis met de beeldschone Laura, naar de berg teruggaan om herinneringen op te halen:

“Gelukkig wint soms de humor het van de ernst. Dus blijf je op het einde van de spannende rit achter met een feelgood-boek.’

Vandermeersch gaf het boek vier sterren. NRC-recensent Hans den Hartog Jager was in 1995 in een recensie in NRC Handelsblad gematigd enthousiast over Wagendorps romandebuut, de wielerroman De proloog. Volgens Den Hartog Jager was:

‘De proloog [..] geschreven in een losse, spreektalige stijl die prettig wegleest’.

Maar het boek had, in vergelijking met de wielerklassieker De renner van Tim Krabbé , zijn tekortkomingen. Vooral de constructie en de persoonsontwikkeling waren in De renner overtuigender. Dat maakte Wagendorp in 1995 nog ‘een toeschouwer’, schreef Den Hartog Jager.

Acht genomineerden maken nog kans op De Bronzen Uil

Met het wegvallen van Wagendorp blijven er acht genomineerden over voor de Bronzen Uil. Dat zijn: Patrick Bassant met Joy, Valerie Eyckmans met Verloren maandag, Maartje Laterveer met De mooiste kleur die niet bestaat, Griet Op de Beeck met Vele hemels boven de zevende, Ineke Riem met Zeven pogingen om een geliefde te wekken, Peter van Kraaij met Wat rest, Koen Van Wichelen met Krokodillentranen en Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid.

De prijs, ter waarde van 5.000 euro, zal op 12 oktober worden uitgereikt. Samen met een publieksprijs. Vorig jaar won Roderik Six met zijn boek Vloed De Bronzen Uil 2012. In 2011 won Jan Vantoortelboom met De verzonken jongen.