Bach orkestreert IOC-verkiezing

Vandaag kiest het Internationaal Olympisch Comité een nieuwe voorzitter Zes mannen zijn in de running, al is Duitser Thomas Bach duidelijk favoriet Maar achter de schermen woedt een machtsstrijd

Thomas Bach (rechts) heeft de grootste kans om vandaag tot IOC-voorzitter verkozen te worden.
Thomas Bach (rechts) heeft de grootste kans om vandaag tot IOC-voorzitter verkozen te worden. Foto AFP

Redacteur Sport

Nog even stemmen vandaag en dan is Thomas Bach – als eerste Duitser – de nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Of kan er nog iets fout gaan? Alleen als de regie hapert.

Achter de schermen van de verkiezing in Buenos Aires is een machtsstrijd gaande met Rusland en een Koeweitse sjeik als protagonisten en Bach als hun voornaamste pion. Het is evident dat Rusland onder aanvoering van Poetin zijn invloed op de sport wil vergroten – zie de vele grote toernooien die er plaatshebben: van de Olympische Winterspelen in Sotsji tot het WK voetbal in 2018. Bij dat streven werft Poetin compagnons voor sleutelposities. De nieuwe IOC-voorzitter is er één van.

Oud-judoka Poetin ziet sport als instrument om Rusland aanzien in de wereld te geven en om in eigen land zijn populariteit te vergroten. Een lijn uit de voormalige Sovjetunie, waarin Poetin is geworteld. Hij stapt in een vacuüm dat de VS (alleen geïnteresseerd in Amerikaanse profsporten) en China (blik naar binnen gericht) als concurrerende grootmachten hebben laten ontstaan.

Poetins partner in het IOC is Ahmed Al-Fahad Al-Sabah, een Koeweiti die in 1992 brutaalweg de plaats van zijn in de Golfoorlog gesneuvelde vader voor zich opeiste. Poetin leerde Al-Sabah kennen als voorzitter van OPEC, de organisatie van olieproducerende landen. Al-Sabah bemoeit zich de laatste jaren nadrukkelijk met het machtsspel binnen het IOC. De flamboyante sjeik heeft de nodige volgelingen verworven en vertrouwelingen in het uitvoerend comité geparachuteerd.

Poetin lunchte met Bach

Bach is zo’n comitélid, al dankt de 59-jarige Duitser zijn positie niet aan de sjeik. Ze hebben toevallig oude zakelijke contacten. Bach is voorzitter van de Duits-Arabische Kamer van Koophandel en heeft als voormalig lobbyist van het elektronicaconcern Siemens dankzij de sjeik investeerders geworven. Al-Sabah hoopt nu via Bach zijn invloed in het IOC uit te breiden.

De advocaat Bach zocht voor zijn verkiezing steun bij Al-Sabah en kreeg in diens verlengde ook het vertrouwen van Poetin. De bekrachtiging van die band had in juni plaats tijdens een sportcongres in Sint-Petersburg, waar Poetin en Bach met elkaar lunchten, zag de gerenommeerde Duitse sportjournalist Jens Weinreich.

Of Bach blij moet zijn met zijn nieuwe vrienden is de vraag. De Duitser heeft hun steun nodig om de plek in het IOC te verwerven waar hij al twaalf jaar naartoe werkt. Maar Bach lijkt zich in een positie te hebben gemanoeuvreerd waarmee hij schatplichtig wordt aan Poetin en Al-Sabah. Een onwenselijke situatie voor een nieuwe IOC-chef.

Dat beseft intussen ook Bach, want in juni heeft hij volgens Weinreich Al-Sabah tijdens een onderhoud in het sjieke hotel Beau Rivage in Lausanne dringend verzo cht zich minder nadrukkelijk te presenteren als zijn spindoctor. De trotse sjeik reageerde verontwaardigd en afwijzend.

Doping, matchfixing en corruptie

Verontruste insiders zien de toenemende macht van Al-Sabah als een grote bedreiging voor de onafhankelijkheid van het IOC. Ironisch genoeg komt uit die hoek het verwijt dat scheidend voorzitter Jacques Rogge het zover heeft laten komen. De Belg mist de gemeenheid om het smerige spel mee te spelen, waardoor Al-Sabah zijn opmars kon maken. Rogge zoekt de redelijkheid en het overleg.

Beduchte IOC-leden spreken onder elkaar van ABB: Anything But Bach. Maar zoals het er nu naar uitziet is hun aantal te gering om Bach als voorzitter te weren. In die hoek geldt een nadrukkelijke voorkeur voor de Puerto-Ricaanse bankier Richard Carrión, de ‘penningmeester’ van het IOC die als onkreukbaar en onafhankelijk te boek staat en respect heeft afgedwongen met de miljarden die hij via marketingprogramma’s en tv-rechten heeft binnengehaald voor de Spelen.

De vraag is of Bach, mits hij wordt gekozen, de ruimte krijgt om de problemen aan te pakken waarmee het IOC het komende decennium wordt geconfronteerd. Doping blijft een pijnpunt. En even zo grote bedreigingen voor het aanzien van het IOC zijn matchfixing en corruptie in de landen waar de Spelen worden georganiseerd.

    • Henk Stouwdam