Alle akkoorden op één cd

Muziek // KlassiekThe chord catalogueTom Johnson

Geen compositie maar ‘een lijst’ noemde componist Tom Johnson The chord catalogue (1985). Het werk bestaat uit alle 8.178 akkoorden van twee tot dertien noten die mogelijk zijn binnen één octaaf. Probeer het maar eens, als je een piano hebt. Johnson was lang zijn enige uitvoerder, tot pianist met wiskundeknobbel Samuel Vriezen (1973) het werk tien jaar geleden oppikte. Via een crowdfundingsactie heeft Vriezen een opname gerealiseerd waarop hij de ruim achtduizend akkoorden in een half uur verslindt. Vriezen houdt zijn moordende tempo met bijna mechanische precisie vol. Het rekenkundige uitgangspunt genereert allerlei schakeringen van kleur en sfeer, die de uitputtende chord catalogue tot een boeiende luisterervaring maken.

    • Joep Stapel