Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Immigratie

AIVD in de fout met bericht over spionerende tolken

Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP/ Lex van Lieshout

De AIVD heeft twee Oeigoerse tolken eerder dit jaar ten onrechte in verband gebracht met mogelijke spionage. Dat bevestigt een woordvoerder van de inlichtingendienst vandaag aan nrc.nl.

Twee Oeigoerse tolken, die betrokken waren bij de behandeling van asielverzoeken, zouden vertrouwelijke informatie van de Oeigoerse asielzoekers door hebben gespeeld aan de Chinese autoriteiten, zo meldde de AIVD in januari in een ambtsbericht. Daarop beëindigde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de samenwerking met de twee.

De tolken dienden vervolgens een klacht in bij de CTIVD, de toezichtscommissie van de AIVD. De CTIVD deed onderzoek naar de zaak en stelde de tolken in het gelijk. Het ambtsbericht bleek onvoldoende onderbouwd. De AIVD moet het bericht intrekken.

‘Dit heeft grote gevolgen gehad’

De AIVD betreurt de situatie zeer, aldus een woordvoerder:

“Het systeem van toezicht werkt. Het voortschrijdend inzicht betekent dat het ambtsbericht niet verzonden had mogen worden. Wij bieden onze excuses aan en zijn in gesprek met de tolken. Wij realiseren ons dat dit grote gevolgen heeft gehad.”

Het is nog niet bekend of de twee tolken hun werkzaamheden kunnen hervatten. Volgens de woordvoerder is dit een zaak van de IND.

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid die vooral in het noordwesten van China leeft. De Chinese autoriteiten blijken zeer geïnteresseerd in de Chinese minderheden in Nederland (met name de Oeigoeren) en houden die volgens de AIVD “nauwlettend in de gaten”.