Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Maatschappelijk protest

Zoek dekking!

FOTO VICTOR MORIYAMA/REUTERS

Demonstranten hebben zaterdag in Rio de Janeiro een militaire parade verstoord die werd gehouden ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag in Brazilië. De politie greep met traangas en rubberkogels in om de betogers te verdrijven en verrichtte ten minste tien arrestaties.

In heel Brazilië stonden zaterdag meer dan honderd demonstraties gepland. De Brazilianen gingen de straat op om te protesteren tegen corruptie en slechte openbare voorzieningen, waarin ondanks flinke lastenverzwaringen geen verandering is gekomen.

Op 7 juli 1822 riep de zoon van de Portugese koning de onafhankelijkheid van Brazilië uit. Portugal erkende de onafhankelijkheid pas drie jaar later. Brazilië viert Onafhankelijkheidsdag altijd op 7 september.