Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zij kan Obama’s vrouwenprobleem oplossen

Brainard krijgt hoge functie bij de Fed en kan zo Obama helpen een man te benoemen als nieuwe centrale bankier.

Als economisch topdiplomaat van president Obama heeft Lael Brainard (51) zonder twijfel de juiste papieren voor een topfunctie bij de Centrale Bank. Maar zeker zo belangrijk is de symboolfunctie die Brainard kan vervullen; als nieuw bestuurslid zou zij Obama’s ‘vrouwenprobleem’ kunnen oplossen.

Brainard is onderminister voor Internationale Zaken, de hoogstgeplaatste vrouw op het ministerie van Financiën. Afgelopen weekeinde kwam naar buiten dat zij topkandidaat is voor een van de vacante posten bij de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Als Brainard in het bestuur van de Fed komt, kan dat de weg vrijmaken voor de benoeming van Larry Summers als Fed-voorzitter. Oud-minister Summers heeft de voorkeur van Obama als opvolger van Ben Bernanke. De andere kandidaat – met steun van Democraten in het Congres – is Janet Yellen, een gerespecteerde econoom die vicevoorzitter van de Fed is. Summers heeft echter een vrouwonvriendelijke reputatie. En omdat de Fed nooit door een vrouw is aangevoerd, is er in linkse kringen weerstand tegen Summers. Een besluit wordt later deze maand verwacht.

De kritiek op Summers heeft Obama in verlegenheid gebracht. Met redevoeringen en wetgeving heeft hij de gelijke behandeling van vrouwen nagestreefd. Maar het economische beleid is onder Obama hoofdzakelijk een mannenzaak. De onvrede in eigen kring wordt gevoed door de stilte die Obama over het Fed-bestuur in acht neemt. In die context zou Brainard een reddende engel kunnen zijn, was gisteren de eerste reactie nadat The Washington Post haar naam noemde. „Lost het vrouwenprobleem op”, twitterde econoom Jim Rickards. „Maakt de weg vrij voor Summers.”

China- en EU-deskundige Brainard heeft meer in haar mars dan wegbereider zijn voor een man. Zij promoveerde in de economie aan Harvard University. Na enkele jaren als hoogleraar voegde ze zich als raadgever bij de regering-Clinton. Ze was medevormgever van het internationaal economisch beleid, toen Clinton de vrije wereldhandel propageerde. Bij de progressieve denktank Brookings adviseerde ze de presidentskandidaten John Kerry (2004) en Obama (2008). Aan het begin van Obama’s regeertermijn was ze belangrijk voor minister van Financiën Geithner. Die had te maken met de financiële crisis, de recessie, geschillen met China en de eurocrisis. Op al deze gebieden bleek Brainard uitstekend thuis, en in 2009 voegde ze zich bij het kabinet. Zij vormt een ‘power couple’ met Kurt Campbell, onderminister van Buitenlandse Zaken voor het Verre Oosten. Zal ze bij de Fed meer of minder invloed hebben? Het monetair beleid is van cruciaal belang. Maar de wereldeconomie ook. Econoom Rickards zegt: „Het enige probleem van Brainards benoeming is dat bij Financiën absoluut niemand overblijft die de internationale economie begrijpt.”

Dit is de eerste bijdrage van onze correspondent in Los Angeles Diederik van Hoogstraaten