Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Williams klopt Azarenka in finale US Open

Serena Williams won de damesfinale van de US Open van de Wit-Russina Victoria Azarenka. Later vandaag komen de heren in actie; Rafael Nadal speelt dan tegen Novak Djokovic.
Serena Williams won de damesfinale van de US Open van de Wit-Russina Victoria Azarenka. Later vandaag komen de heren in actie; Rafael Nadal speelt dan tegen Novak Djokovic. Foto EPA / Justin Lane

Serena Williams heeft voor de vijfde keer in haar carrière de US Open gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale net als vorig jaar in drie sets te sterk voor Victoria Azarenka (2): 7-5, 6-7 (6), 6-1. Voor Williams, die later deze maand 32 jaar wordt, is het de zeventiende grandslamtitel uit haar carrière.

Williams leek de klus aanvankelijk in twee sets te klaren. Nadat de titelverdedigster door een break op 5-5 de eerste set naar zich toe had getrokken, nam ze in de tweede een dubbele break voorsprong. Zowel op 5-4 als 6-5 slaagde ze er echter niet in om de wedstrijd uit te serveren. Azarenka kreeg steeds meer vertrouwen en trok in een bloedstollende tiebreak (8-6) de tweede set naar zich toe.

Hoewel het publiek in New York zich opmaakte voor een zinderende ontknoping, bleek al snel dat Azarenka haar hoge niveau niet vast kon houden. Met twee dubbele fouten leverde de Wit-Russische aan het begin van de derde set haar service in. Williams rook bloed, plaatste op 4-1 nog een break, en serveerde de wedstrijd even later uit.

Beide finalisten waren na afloop vol lof over elkaar. Williams zei over haar opponente:

“Ze is zo’n geweldige tegenstandster en zo’n vechtjas, dat ik me geen moment rijk heb gerekend.”

Azarenka zei op haar beurt:

“Het is een zwaar verlies, maar om van de beste speelster in de wereld te verliezen is geen schande.”

Williams mag door haar overwinning een bedrag van 3,6 miljoen dollar op haar rekening bijschrijven. Bovendien nadert ze het record van Chris Evert. Haar landgenote won de US Open in totaal zes keer. (Novum)