Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VVD wil vingerafdruk van bezoekers Europese Unie

Hans van Baalen is lijsttrekker van de VVD voor de Europese verkiezingen.
Hans van Baalen is lijsttrekker van de VVD voor de Europese verkiezingen. Foto ANP / Martijn Beekman

De VVD wil dat de buitengrenzen van de Europese Unie veel strenger worden beveiligd. Wie het Schengengebied binnen wil, moet voortaan zijn vingerafdruk achterlaten, staat in het vandaag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma ‘Europa waar nodig’ van de liberalen voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Aan de buitengrenzen van het gebied waar vrij reizen is toegestaan moet een ‘sluitend en eenduidig Europees grensregistratiesysteem met vingerafdrukken komen’, staat in het programma. “Zodat duidelijk is wie wanneer en onder welke naam binnenkomt en vertrekt.” Deze maatregel voorkomt illegaliteit, oneigenlijk gebruik van asielprocedures en zorgt ervoor dat mensensmokkel minder loont, denken de liberalen.

Door een ‘slimme inzet van techniek’ hoeft dat niet tot lange rijen aan de buitengrenzen te leiden. Lidstaten die hun grenscontroles voor langere tijd niet op orde hebben, moeten bovendien tijdelijk uit de Schengenzone kunnen worden gezet. Daarnaast moet Nederland altijd zelf kunnen besluiten om tijdelijk opnieuw grenscontroles in te voeren, als daar aanleiding toe wordt gezien.

‘Minder Brussel’

Het verkiezingsprogramma ademt verder de geest van ‘minder Brussel’, zoals dat de afgelopen jaren ook steevast werd verwoord door de partijleider, premier Mark Rutte (VVD). De Europese Unie moet zich concentreren op haar kerntaken, waarbij het bevorderen van economische groei vooropstaat. De VVD is voor minder EU-bemoeienis in het leven van alledag. Europese instituties, adviescomités en agentschappen die volgens de VVD “geen meerwaarde” hebben moeten worden afgeschaft.

De VVD wil wel een versterkt toezicht op banken en financiële instellingen. Lidstaten die te weinig hervormingen doorvoeren, moeten de eurozone volgens de VVD verlaten. Tegelijkertijd verzet de VVD zich tegen de uitgifte van Europese obligaties en mag Brussel zich niet bemoeien met het Nederlandse pensioenstelsel.

Verder verzet de VVD zich tegen een lidmaatschap voor Turkije en Oekraïne.

Volgend jaar verkiezingen voor Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden op 22 mei 2014 gehouden. De lijsttrekker is Hans van Baalen. Hij is sinds 2009 aanvoerder van de VVD in Brussel. Daarvoor was hij Kamerlid namens zijn partij.

(Novum)