Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Vuile kolen en schone

Er is het barbecueseizoen van kruideniers. Folders vertellen wanneer het begint. Aanbieding: gemengde vleessoorten in kleine stukjes in een bakje. Dat barbecueseizoen is voorbij. Het ruigere heerst nu. Als de zwijnen worden geschoten. Kijk maar bij horecagroothandelaar Sligro. Enorme zakken houtskool. Vijftien kilo kolen uit Argentinië van 20 voor 15 euro. Grote grove brokken zitten in zo’n zak, halve verkoolde boomstammen. Een Alkmaars verzendhuis in aardewerken barbecues uit China, tevens incassobureau, vraagt voor zo’n zelfde zak kolen 25 euro.

Wat weten we van houtskool? Zo weinig dat menigeen zich blind laat oplichten. Door tankstationwinkeliers bijvoorbeeld, die voor een klein zakje kooltjes meer durven vragen dan de Natuurwinkel voor wierook. En zo weinig weten we, dat we niet in schateren uitbarsten om wat op de zak met kolen uit Argentinië staat: Natur ohne Chemie. Nog komischer dan wat de fabrikant van de Big Green Egg op de zakken zet die hij aanbeveelt voor gebruik in zijn stenen buitenoven: organic. Biologisch! Maar wie houtskool van buiten Europa importeert moet dat aan het Europese chemicaliënagentschap in Helsinki melden. Een Europese richtlijn zegt dat alle soorten houtskool chemicaliën zijn. Al hoeven we daar op zich niet van te griezelen. We zijn zelf een brok chemie.

Zorgelijk is de wijze van productie. Daarover is op geen enkele zak houtskool informatie te vinden. Het is een primitieve lucht vervuilende industrie die vuile gassen de lucht in slingert, overal ter wereld. En wat een verdriet. De schoonste houtskoolfabriek, Carbo in Almelo, is failliet. De fabriek gebruikte de gassen die uit hout vrijkomen bij verhitting om het hout te verhitten, een kringloopje. Mislukt? Toch niet.

Omdat het in deze rubriek ging over het door beroepsculinairen hooglijk geprezen Big Green Egg, kreeg ik een schoenendoos vol houtskool toegestuurd uit Twente. De kolen glimmen en knisperen anders, helderder dan de Argentijnen en de organics van Big Green Egg. En ze geven niet af, je krijgt er geen zwarte handen van.

Maar het meest vallen ze op in de fik. Ze beginnen meteen te gloeien en houden het lang vol. En nergens te koop. Clean Fuels in Twente, van houtskoolexpert Roland Siemons, ontwikkelt technologie voor zo schoon mogelijke productie van brandstoffen. Ook houtskool. De kolen die ik kreeg, komen van een testprogramma. Het werkt. Geen vuile uitstoot, alle energie uit hout wordt gebruikt om het hout, afval uit houtverwerking, te verkolen. Ik geef het graag door: de schoonste houtskooltechnologie kunt u bestellen bij Cleanfuels.nl. Vietnam koopt er een oven, hoor ik.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden