Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VS zien vertragingstactiek in Russisch voorstel, bekijken het toch

Een demonstrant houdt een grote afbeelding van president Assad omhoog. Tegenstanders van een militaire interventie in Syrië protesteren voor het Witte Huis.
Een demonstrant houdt een grote afbeelding van president Assad omhoog. Tegenstanders van een militaire interventie in Syrië protesteren voor het Witte Huis. Foto Reuters / Jim Bourg

De VS zullen het voorstel van Rusland om Syrische wapens onder internationale controle te plaatsen goed bekijken. Maar het Congres moet zich nog steeds buigen over de vraag of het instemt met militaire interventie, om Damascus onder druk te houden. Dat zei Witte Huis-adviseur Tony Blinken, schrijft Reuters.

Het Witte Huis beziet het idee “met ernstige scepsis”, omdat een vertragingstactiek wordt vermoed. Blinken:

“Het is belangrijk de context van dit voorstel in acht te nemen: de dreiging van Amerikaanse actie en de druk die de president uitoefent.”

Obama heeft nog niet op het Russische voorstel gereageerd. Dat zal hij naar verwachting vanavond doen, als hij door maar liefst zes televisiezenders geïnterviewd wordt.

Rusland wil Syrië vragen chemische wapens vrij te geven

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vanmiddag in een speciaal ingelaste persconferentie dat zijn land Syrië zal vragen de chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, als dit een Amerikaanse aanval kan voorkomen. De wapens zouden dan Zijn Syrische ambtgenoot reageerde positief op het voorstel. Hij zei dat zijn land het “verwelkomt”.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Ban vinden dat een goed idee

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius vindt het voorstel onder bepaalde voorwaarden “acceptabel”. Assad moet er dan mee instemmen al zijn wapens onder internationale controle te plaatsen. Fabius vindt dat het “nauwkeurig onderzoek” verdient.

Ook de Britse premier Cameron zei dat hij deze optie onder de mogelijkheden schaart. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei naar de Veiligheidsraad willen stappen om Syrië te dwingen de wapens naar veilige plekken over te brengen, waarna ze kunnen worden vernietigd.

De opmerking van Lavrov volgde een paar uur nadat Kerry zich liet ontvallen dat het Syrische regime de crisis kan oplossen door voor het eind van de week alle chemische wapens over te dragen aan de internationale gemeenschap. Hij voegde daar direct aan toe dat dit geen serieus voorstel is.

Update 22.15 uur Kerry heeft zijn Russische collega zojuist laten weten dat zijn opmerkingen over Syrië retorisch bedoeld waren en geen serieus voorstel.