Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volleybalsters nu tegen Kroatië in tussenronde

De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren bij het Europees kampioenschap in Duitsland en Zwitserland de tussenronde bereikt. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won na twee verliespartijen (tegen gastland Duitsland en Turkije) in het derde groepsduel met 3-0 van Spanje.

Nederland had in het Duitse Halle alleen in het begin van de derde set problemen met de zwakke Spaanse volleybalvrouwen. De achterstand werd snel omgebogen, zodat plaatsing voor de tussenronde een feit werd: 25-16, 25-14 en 25-18. Kroatië is de volgende tegenstander. De winnaar van die ontmoeting plaatst zich voor de kwartfinales: de aanvankelijke doelstelling.

Nederland verloor de eerste twee EK-wedstrijden beide keren op het nippertje. Vrijdagvond was Turkije in het openingsduel net iets sterker: 15-25, 16-25, 29-27, 26-24 en 12-15. Turkije, de nummer drie van het EK in 2011, is een volleyballand in opkomst en op dit EK wederom medaillekandidaat.

Gastland Duitsland, dat vrijdag gemakkelijk van Spanje had gewonnen, was zaterdag net iets sterker dan de Oranjevrouwen: 25-27, 25-20, 25-22, 23-25 en 9-15. Nederland kwam door afwisselend aanvalsspel en solide verdedigen met 2-1 voor, maar net als bij andere sporten bleken de Duitse speelsters over een goede wedstrijdmentaliteit te beschikken. Gesteund door 6.500 luidruchtige fans sleepte het gastland een vijfde set uit het vuur, die vervolgens vrij eenvoudig werd gewonnen.

Uitblinkster aan Nederlandse zijde was Anne Buijs, die op de openingsdag tegen Turkije aanvankelijk weg geserveerd, maar tegen Duitsland indruk maakte als passer-loper. Ze werd topscorer van de dag met 22 punten, evenveel als de Duitse uitblinksters Christiane Fürth en Margareta Kozuch.