Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vergelijken: New York in 1836 en nu

New York City, 1836 en nu.
New York City, 1836 en nu. Afbeelding Smithsonian.com

New York City verandert continu. Vorige maand publiceerde The New York Times een overzicht van verbouwingen in de stad die hebben plaatsgevonden onder burgemeester Michael Bloomberg. Dat zijn er al aardig wat, wat te denken van verbouwingen over een periode van 177 jaar?

Het Smithsonian Magazine heeft serie gemaakt waarbij je kaarten van grote Amerikaanse steden uit de 19e eeuw kunt vergelijken met nu. Zo kun je naast NYC stedens als Denver, Los Angeles en San Francisco bewonderen.

De kaart van New York City komt uit 1836 en toont een duidelijk verschil in ruimtelijke ordening. Ook niet zo raar, aangezien de kaart bijna 180 jaar oud is. De kaart uit 1836 komt van verzamelaar David Rumsey. Rumsey verzamelt al ruim dertig jaar dit soort kaarten. Aan het Smithsonian legt hij de waarde van de kaart uit:

The map’s artistic merit immediately becomes apparent – the scrolled border and detailed views speak to a gentle use for this map. Unlike other, smaller maps, this map was less functional and more aesthetic: it was a wall map, used to adorn the walls of people’s private homes and offices. Rumsey remains struck by its beauty, explaining that it’s one of his favorite maps. “There’s a historian named Stokes who wrote six volumes on the history of Manhattan, and he called this map perhaps one of the most beautiful maps of Manhattan in the 19th century. It’s artistically quite amazing.”

Wat verder opvalt aan de kaart uit 1836 is dat het bekende Central Park er nog niet op staat, plannen daarvoor kwamen pas in 1853, Rumsey:

There’s no Central Park yet, and you can see, they’re not planning on the park because the grid is drawn in in very light lines. Even though the streets haven’t been built yet, they were planning.

De map is gemaakt door Joseph Colton, die in de 19e eeuw bijna drie decennia lang een prominente kaartenmaker was in New York. Naast kaarten ontwierp hij ook atlassen, muurkaarten en compactere kaarten voor onderweg.