Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Syrië en Rusland: aanval zal leiden tot vergelding

Mediaoffensief Witte Huis voor steun aan militaire actie.

Rebellen veroveren het oude christelijke dorp Maaloula.

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat er „geen bewijs” is dat zijn regering chemische wapens heeft ingezet tegen burgers in Damascus. In een interview, dat vanavond wordt uitgezonden door de Amerikaanse publieke zender PBS, suggereert Assad dat zijn bondgenoten een aanval van het Westen zouden vergelden, aldus PBS.

Afgelopen weekend heeft het Witte Huis een omvangrijk mediaoffensief gelanceerd om politieke steun te verwerven voor een vergeldingsaanval tegen het regime van Assad. De stafchef van het Witte Huis, Denis McDonough, zei in een televisieprogramma dat er geen keihard onweerlegbaar bewijs is dat Assad gifgas heeft ingezet, maar dat het een kwestie van gezond verstand is. „Dit is geen rechtbank. Zo werken inlichtingen niet.” In het interview bepleitte McDonough een „gerichte, beperkte” aanval om het vermogen van Assad om chemische wapens te gebruiken in te perken.

Terwijl de Amerikaanse regering probeert steun te verwerven voor een aanval, hebben Jabhat Al-Nusra, een salafistische groep die banden heeft met Al-Qaeda, en andere Syrische rebellen het eeuwenoude christelijke dorp Maaloula veroverd. Het dorp, dat bekend is door grotwoningen uit de eerste eeuwen van het christendom en eeuwenoude kloosters, zou nu omsingeld zijn door regeringstroepen die de stad bestoken met artillerie. Er zijn berichten dat de jihadisten van Al-Nusra het christelijk erfgoed van de stad hebben vernietigd.

Amerikaanse parlementariërs keren vandaag terug van reces om te discussiëren over het voorstel van president Obama voor een „beperkt” militair offensief. Een stemming in de Amerikaanse Senaat wordt op zijn vroegst woensdag verwacht. De stemming in het Huis van Afgevaardigden volgt wellicht volgende week pas.

Volgens een peiling van The Washington Post zouden 224 van de 433 leden van het Huis tegen een aanval stemmen of neigen naar een tegenstem. 184 leden hadden nog geen besluit genomen en 25 zouden een aanval steunen. Volgens dezelfde peiling zijn 27 van de 100 senatoren tegen of neigen ze naar een tegenstem, terwijl 50 senatoren nog geen besluit hebben genomen en 23 een aanval steunen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reisde dit weekend naar Europa en het Midden-Oosten om steun te verwerven voor een aanval. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat een aanval zal leiden tot een uitbarsting van terroristisch geweld. (AP, Reuters, BBC)