Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Straatmuzikant werd soulzanger

Willis Earl Beal is een soulzanger die zijn zielenpijn uitschreeuwt en het nog elegant laat klinken ook.

Beal leerde het vak als straatmuzikant en koos ook daarna voor de eenvoud van drumpartijen op een omgekeerde emmer. De tegendraadse aanpak van zijn debuut Acousmatic Sorcery uit 2012 heeft hij op zijn tweede cd, Nobody Knows, goeddeels volgehouden. De begeleiding bestaat vaak uit schonkige piano, vervormde stemmen, dwarse drums.

Een enkele song klinkt onaf (zoals White Noise). Maar Burning Bridges en Everything Unwinds zijn prachtige getuigenissen met gospelachtige ondertoon: langgerekt en opgesierd door een sierlijk opkrullende stem. Zo heeft Beal zich, vergeleken met zijn debuut, toch verder ontwikkeld.

Hester Carvalho

Beal treedt op: 21/9 Incubate-festival, Tilburg; 23/9 MC Theater, Amsterdam.