Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Sleutelfiguur’ in zaak-Wiels dood gevonden in politiecel

Luigi Lorenzo Florentina is dood gevonden in zijn cel.

Hij was mogelijk betrokken bij de moord op de moordenaar van politicus Helmin Wiels.

Een belangrijke verdachte in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels, die op 5 mei werd doodgeschoten op Curaçao, is in de nacht van vrijdag op zaterdag dood in zijn politiecel op het Antilliaanse eiland aangetroffen.

De 27-jarige Luigi Lorenzo Florentina, alias Pretu, werd door bewaarders gevonden in het cellencomplex te Barber waar hij pas sinds enige dagen verbleef. Florentina was uit veiligheidsoverwegingen en op eigen verzoek overgeplaatst vanuit de marinierskazerne in Suffisant naar het cellencomplex in Barber, nadat de rechter-commissaris deze week had besloten dat de detentie van Florentina met nog eens dertig dagen zou worden verlengd.

Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie op Curaçao „wijst alles vooralsnog op zelfdoding”. Binnen het politieteam dat de moord op Wiels onderzoekt, noemt men de dood van Florentina „verontrustend en heel bizar”.

Florentina was „een sleutelpersoon in het onderzoek”. In juni werd hij in Zoetermeer aangehouden en onmiddellijk overgevlogen naar Willemstad. Hij zou zelf niet bij de moord op Wiels betrokken zijn, maar wordt verdacht van de liquidatie van de 30-jarige Raul Jacinto Martinez.

Deze ‘Bolle’ had de goudkleurige Kia Picanto gehuurd die bij de aanslag op Wiels gebruikt werd. Hij verdween op de dag van de moord. Zijn lichaam werd begin juni in stukken teruggevonden op Curaçao. ‘Pretu’ en ‘Bolle’ waren allebei lid van de No Limit Soldiers-bende die de moord zou hebben uitgevoerd. De politie onderzoekt wie de opdrachtgevers van de moord zijn.

Betrokkenen bij het onderzoek vertelden in juli aan deze krant dat enkele politici op Curaçao van tevoren op de hoogte waren van de moordplannen. Daarmee is niet gezegd dat zij ook opdracht gaven voor de moord. De voorkennis zou wel illustratief zijn voor de „intensieve relatie” tussen politici en criminelen in het gokwezen, het vastgoed en de haven op het eiland.

Verschillende politieke partijen, waaronder de links-populistische onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano die Wiels leidde, worden gefinancierd door dubieuze ondernemers.

De minister van Justitie van Curaçao, Nelson Navarro, heeft zaterdag gezegd zijn positie ter beschikking te stellen omdat hij verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen. Het parlement moet vandaag besluiten het ontslag van de bewindsman al dan niet te accepteren.