Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland wil Syrië vragen chemische wapens vrij te geven

De Russische minister van Buitenlandse Zaken houdt een persconferentie in Moskou, waarin hij zegt dat hij het Syrische regime zal vragen de controle over chemische wapens over te geven aan de internationale gemeenschap als dit een Amerikaanse aanval kan voorkomen.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken houdt een persconferentie in Moskou, waarin hij zegt dat hij het Syrische regime zal vragen de controle over chemische wapens over te geven aan de internationale gemeenschap als dit een Amerikaanse aanval kan voorkomen. Foto AFP / Yuri Kadobnov

Rusland zal Syrië oproepen zijn chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, als dit een Amerikaanse aanval kan voorkomen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, kort nadat Kerry deze mogelijkheid opperde. De Britse premier Cameron en secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sloten zich hierbij aan. Syrië heeft positief op het voorstel gereageerd.

Als het een aanval kan tegengaan, zal Rusland Syrië aansporen om de chemische wapens op bepaalde plaatsen te bewaren zodat de internationale gemeenschap er zicht op heeft. Persbureau AP schrijft dat Rusland Syrië ook zal vragen de wapens te ontmantelen. Lavrov belegde een persconferentie voor deze mededeling. Hij zei dat het idee al is voorgelegd aan de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem. Die zei een paar uur later dat Syrië het voorstel verwelkomt.

Dacht Kerry hardop na?

De verklaring van Lavrov volgt op een opmerking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, dat Assad in theorie een aanval kan vermijden als hij al zijn chemische wapens binnen een week vrijgeeft. Maar Kerry voegde daar direct aan toe dat dit geen serieus aanbod is.

Onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het is me niet duidelijk of die opmerking van Kerry over inleveren van chemische wapens een serieus voorstel was of vooral hardop nadenken.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Waarom was Kerry’s huidige plan vorige week nooit genoemd als optie? Toen kon hij ermee de boer op bij het Congres en Obama bij de G20.

Ban Ki-Moon overweegt Veiligheidsraad in te zetten

De chef van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, overweegt naar de Veiligheidsraad te stappen om Syrië te eisen zijn chemische wapens onmiddellijk over te brengen naar veilige plekken in het land. Daar kunnen ze worden opgeslagen en vernietigd, schrijft persbureau Reuters. Veiligheidsraad verkeert volgens Ban Ki-moon in een “gênante verlamming” een moet daar uit zien te komen, schrijft Reuters.

Ook Cameron noemde het plaatsen van Syrische chemische wapens onder internationale controle als mogelijkheid. Hij zei dat Syrië daartoe zou moeten worden aangemoedigd, maar zei ook dit geen afleiding moet zijn voor het echte probleem.

Assad bevestigt bezit chemische wapens niet

Dient zich met dit voorstel - het onder internationale controle plaatsen en vernietigen van chemische wapens - een nieuwe mogelijkheid aan in de internationale crisis rond de oorlog in Syrië? Daarvoor moet Assad eerst erkennen dat er chemische wapens zijn. Onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterbeer:

“Assad heeft gisteren in een interview met CBS nog ontkend noch bevestigd dat hij chemische wapens zijn. Hij zei dat áls ze er zijn, deze al centraal worden gecontroleerd.”

Lees ook ons achtergrondartikel ‘Congres praat over aanval op Syrië. De voor- en tegenargumenten op een rij.’