Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Biografie

Recensie Niet de definitieve biografie

Salinger

David Shields en Shane Salerno: Salinger. The Private War of J.D. Salinger. Simon & Schuster, 700 blz. € 19,-

Salinger schetst het meest complete beeld van de man tot nu toe. Een aantal misvattingen worden rechtgezet, bekende feiten worden met veelzeggende details behangen. Er is nieuws: over zijn niet Franse maar Duitse eerste echtgenote, die mogelijk een ex-Gestapo-informant was, en over de vele jonge vrouwen die hij met brieven verleidde.

Maar meer dan alles is het een boek over wat oorlog en religie met Salinger deden. Oorlog vernietigde de man, maar maakte de kunstenaar, religie verschafte Salinger weer houvast, maar vernielde zijn kunst.

Dat neemt niet weg dat er veel op Salinger aan te merken valt. De vorm – orale biografie, oftewel een aaneenschakeling van citaten – ondermijnt de eenheid en de leesbaarheid. Het boek voelt gehaast, ja, soms ronduit slordig, getuige het geregeld in herhaling vallen. Zoals vaker met blockbusters – volgens welke wetten dit boek in de markt wordt gezet – lijkt marketing belangrijker dan het scherp slijpen van het product. (Wat is dat trouwens voor onzin dat je op je omslag meldt dat dit het ‘officiële boek is van de veelgeprezen documentaire’, terwijl die documentaire nog niet eens uit is?). Het gevoel waarmee ik Salinger dichtsloeg was een mengeling van fascinatie en teleurstelling. Dit is niet de definitieve biografie. Dit zijn de intrigerende bouwblokken waarmee een betere biograaf ooit een geweldig monument zal kunnen oprichten.