Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Radicale moslims opgepakt op voetbalveldje in Den Haag

De politie heeft zondagavond op een speelveldje in het Haagse Regentessekwartier bij een bijeenkomst van radicale moslims vijf mannen aangehouden. Met de manifestatie wilden de mannen vermoedelijk hun steun betuigen aan moslims in Syrië.

De bijeenkomst, waaraan 41 mannen deelnamen, was niet aangemeld bij politie of gemeente, zegt een woordvoerder van de politie. „We hadden vooraf met het Openbaar Ministerie en de burgemeester afgesproken dat we zouden ingrijpen als het karakter van de bijeenkomst zou veranderen.”

Dat was volgens de woordvoerder het geval toen de aanwezigen leuzen begonnen te scanderen en een vlag ophingen. Op het moment dat de politie om de legitimatie vroeg van de aanwezigen, ontstond wat „duw- en trekwerk”. De vijf mannen die zijn meegenomen naar het bureau zijn na enige tijd weer vrijgelaten.

Enkele getuigen zeggen op de ultra-orthodoxe islamitische website DeWareReligie.nl dat de mannen alleen aan het voetballen waren en dat de politie hen discrimineert. De politie wijst die beschuldiging van de hand: „Als 41 volwassen mannen in het schemerdonker leuzen scanderen en een vlag ophangen, is een bijeenkomst meer dan een barbecuetje en een gezellig samenzijn.”

Vorige week ontstond ophef toen via sociale media een foto werd verspreid van een bijeenkomst van radicale moslims op een voetbalveldje met het logo van ADO Den Haag.