Obama positief over Russisch voorstel Syrië - ‘vergroot verwarring’

President Obama sprak zich in zes interviews met grote televisiezenders zojuist positief uit over het plan van Rusland om Syrië te verzoeken alle chemische wapens in te leveren in ruil voor het uitblijven van een Amerikaanse aanval. Hij voegde daar wel aan toe "sceptisch" te zijn. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Op de zes grote televisiestations was vanavond een interviewreeks met president Obama over zijn plannen in Syrië. Hij reageerde voor het eerst op het voorstel van Rusland om Syrië te verzoeken alle chemische wapens onder internationale controle te stellen, om zo een Amerikaanse aanval te voorkomen. Obama noemt het “positief” maar blijft sceptisch.

Obama sprak met NBC, ABC, CBS, FOX, CNN en het publieke PBS:

Over het Russische voorstel, dat een paar uur na retorisch bedoelde woorden van Kerry kwam, zei Obama:

“Ik denk dat je het met een korreltje zout moet nemen. Maar het is een mogelijk positieve ontwikkeling.”

‘Verwarring vergroot’

Daarmee vergroot Obama de verwarring die is ontstaan over de woorden van Kerry, zegt onze correspondent Guus Valk. Kerry zei vanochtend dat als Assad binnen een week de controle over zijn chemische wapens overdraagt aan de internationale gemeenschap, de VS afzien van een militaire interventie. Maar Kerry voegde daar direct aan toe dat dit geen serieus aanbod is. Toen Rusland dit een paar uur later écht voorstelde (en Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland en ook Syrië zelf hier positief op reageerden) belde Kerry met zijn collega Lavrov om nog eens te benadrukken dat zijn woorden “retorisch” bedoeld waren.

Nu maakt Obama er echter weer een optie van:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De interviews gaan dus vooral over de verwarring van vandaag, die Obama alleen maar vergroot door er een serieuze optie van te maken.

Niet zeker van steun Congres

Obama heeft nog niet besloten of hij tot militaire interventie in Syrië zal overgaan als het Congres tegenstemt. Hij is er niet helemaal zeker van dat hij het Congres achter zich zal krijgen. Een diplomatieke oplossing heeft nog steeds zijn de voorkeur. Op de G20 vorige week heeft Obama het met Poetin over zo’n diplomatieke oplossing gehad, zei de president. “En dat soort gesprekken voer ik nog steeds.”

Groot mediaoffensief voor steun president

De zes interviews die Obama geeft aan de grote televisiezenders zijn onderdeel van een groot mediaoffensief voor steun voor militair ingrijpen in Syrië. Steun is schaars, zowel onder de bevolking als in de politiek. Obama zet daarom alles op alles om het Congres achter zich te krijgen. Wanneer er wordt gestemd is nog niet duidelijk. In het Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk volgende week. In de Senaat zou er woensdag gestemd worden, maar dit gaat niet door, omdat het volgens voorzitter van de Democratische meerderheid Harry Reid niet voordelig is te stemmen nu de internationale discussies nog zo levendig zijn.