Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Nepartsen met valse declaraties

Foto ANP

Verslaggever

Nepartsen dienen op grote schaal valse declaraties in voor behandelingen die nooit zijn uitgevoerd. Miljoenen euro’s aan premiegeld worden zo onterecht uitbetaald door zorgverzekeraars, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Hoe gaan de fraudeurs te werk?

Een vrouw in Rotterdam begon zelf een GGZ-instelling terwijl ze geen gediplomeerd behandelaar is en zelf lijdt aan psychische klachten. Toch ontving ze patiënten. Ze stuurde rekeningen van ruim twintigduizend euro per gesprek naar zorgverzekeraars. Volgens zorgverzekeraar DSW ging het slechts om korte ‘babbeltjes’ met patiënten. DSW spande een zaak aan tegen vrouw. Met succes: de vrouw moet van de rechter de uitgekeerde premies terugbetalen.

De declaraties van dit soort fraudeurs lijken in eerste instantie niet verdacht omdat ze een persoonlijke declaratiecode, de zogenoemde AGB-code (Algemeen GegevensBeheer), gebruiken van een echte arts. Zo kunnen onbevoegde personen declaraties indienen en uitgekeerd krijgen van zorgverzekeraars als ze zo’n AGB-code in handen krijgen.

Hoe komen de fraudeurs aan zo’n persoonlijke declaratiecode?

AGB-codes worden uitgegeven door Vektis, een bedrijf van zorgverzekeraars. Die controleert of iemand die een persoonlijke code aanvraagt ook echt arts is. Maar als de code eenmaal is afgegeven, wordt die niet opnieuw gecontroleerd. Zo kan het gebeuren dat iemand de code van een gepensioneerde, geschorste of overleden arts gebruikt.

De Rotterdamse fraudeur gebruikte een code van een psychiater die op dat moment in de gevangenis zat voor een andere grote fraudezaak. De psychiater zei in een politieverhoor dat hij niets met valse declaraties te maken had. Toch komt het ook voor dat artsen bewust hun code laten misbruiken in ruil voor betaling, zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar DSW in de RTL Nieuws-uitzending. Vektis heeft nog niet gereageerd. Het bedrijf was gisteren niet bereikbaar.

Op welke schaal vindt de fraude plaats?

Zorgverzekeraars Achmea en DSW zeggen tientallen tot honderden dossiers te hebben liggen over dit soort fraude. Misbruik van de artsencode is een grote vorm van fraude in de zorg geworden, zeggen de zorgverzekeraars. Achmea heeft momenteel twee rechtszaken lopen tegen een GGZ-instelling en een artsenlaboratorium waarbij vermoedens zijn van respectievelijk 120.000 euro en bijna één miljoen euro aan valse declaraties.

Wat doet de politiek hieraan?

PvdA, SP en CDA willen opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) over de miljoenenfraude door nepartsen. Een woordvoerder van Schippers, die deze week in China is voor een economische handelsmissie, zegt dat de minister nog voor Prinsjesdag met een plan van aanpak tegen zorgfraude komt. „Dat stond al in de planning en deze fraude zal daar zeker ook in worden meegenomen”, aldus de woordvoerder. De Kamer vroeg de minister in mei al om strengere aanpak van fraude in zorg.