Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Navalny eist tweede ronde - bijna alle stemmen geteld

Aleksej Navalny staat de pers te woord bij zijn campagnekantoor in Moskou nadat de tellingen erop wijzen dat de zittend burgemeester de verkiezingen wint.
Aleksej Navalny staat de pers te woord bij zijn campagnekantoor in Moskou nadat de tellingen erop wijzen dat de zittend burgemeester de verkiezingen wint. Foto AFP / Vasily Maximov

Oppositiekandidaat Aleksej Navalny weigert de uitslag van de burgemeestersverkiezing in Moskou te erkennen en eist een tweede ronde. Nu bijna 99 procent van de stemmen geteld zijn lijkt het erop dat de zittende burgemeester Sergej Sobjanin ruim 51 procent van de stemmen krijgt, schrijft persbureau Reuters.

Navalny is ervan overtuigd dat zijn tegenstander dat resultaat alleen heeft weten te behalen dankzij fraude, zo zei hij vannacht. Eerst riep hij het stadhuis nog op vrijwillig af te zien van het realiseren van falsificaties. “Bang zijn voor een tweede ronde hoeft niet”, zo twitterde hij. Maar later zei hij tegen de pers bij zijn campagnekantoor:

“We beschouwen het resultaat als bewijs dat er fraude is gepleegd door het stadhuis. We eisen een tweede ronde.”

Navalny zelf komt uit op ongeveer 27 procent van de stemmen, evengoed een spectaculair resultaat; volgens de prognoses zou hij veel minder stemmen halen. De verkiezingen voor het burgemeesterschap in Moskou hebben politieke betekenis voor heel Rusland. Het is voor het eerst in tien jaar dat er een burgemeester werd gekozen.

Navalny is boegbeeld van de oppositie

De oppositieleider kreeg te maken met veel politieke druk en provocaties. Afgelopen juli werd hij veroordeeld tot vijf jaar strafkolonie wegens diefstal en corruptie. Navalny zou 400.000 euro hebben verduisterd bij een transactie met een partij hout, die hij tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov.

De veroordeling werd internationaal sterk veroordeeld en gezien als politiek gemotiveerd omdat de activistische blogger vorig jaar grote demonstraties aanvoerde tegen de herverkiezing van Poetin. Zijn hoger beroep mocht hij in vrijheid afwachten waardoor hij zijn kandidatuur voor de burgemeestersverkiezingen kon doorzetten.