Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Taal

Na een vrouw heeft Kim plotseling een dochter, verklapt Rodman

Archieffoto van de Noord-Koreaanse leider met zijn vrouw terwijl ze langs de Taedong rivier in Pyongyang lopen.
Archieffoto van de Noord-Koreaanse leider met zijn vrouw terwijl ze langs de Taedong rivier in Pyongyang lopen. Foto Reuters / KNCA

Op de dag dat de volksrepubliek Noord-Korea 65 jaar bestaat, komt het nieuws naar buiten dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een dochter heeft. Je zou denken een mooiere pr-stunt is er niet. Maar het land zelf zwijgt er in alle talen over.

Het nieuws over de baby komt bijna net zo plotseling en onverwacht als het nieuws dat de Grote Leider vorig jaar ineens getrouwd bleek met Ri Sol-Ju.

Het was de Amerikaanse basketbalspeler Dennis Rodman, die afgelopen week een ontmoeting had met de Noord-Koreaanse leider, die het nieuws naar buiten bracht. In een interview met de Britse krant The Guardian zegt Rodman dat hij de baby met de naam Ju-ae heeft vastgehouden en ook sprak met Ri Sol-Ju, de vrouw van Kim Jong-un.

“Kim en ik hebben een relaxte tijd gehad aan zee met z’n familie. Hij is een goede vader en heeft een prachtig gezin. We hebben samen gegeten en gedronken. Ook hebben we gesproken over, manieren om het basketbalteam van Noord-Korea te verbeteren en onze plannen om een vriendschappelijke basketbalwedstrijd te laten plaatsvinden tussen Amerika en Noord-Korea.”

Uit foto’s die afgelopen jaar door het staatspersbureau werden gepubliceerd zou wel te zien zijn geweest dat Ri Sol-Ju zwanger was, maar er is nooit een officiële mededeling over gedaan. Opvallend was wel dat Ri Sol-Ju een tijd lang niet meer in het openbaar te zien was en vorig jaar oktober plotseling weer terugkeerde.

Maar de Noord-Koreaanse leider houdt nu eenmaal niet van het maken van publieke statements. Tijdens de feestelijkheden vandaag liep hij ook zwijgend langs zijn marcherende troepen. De verwachting was dat hij misschien nog het publiek zou toespreken, maar de Grote Leider zwaaide slechts naar de juichende menigte.

Kim zijn vrouw zou achter executie zitten van ex-vriendin

Waar ook in alle talen over gezwegen werd in het land de afgelopen dagen was de executie van een aantal bekende artiesten wegens een pornovideo, onder wie Hyon Song-wol, die naar verluidt de ex-vriendin was van Kim Jong-un. Volgens de krant The Telegraph zijn er geruchten dat de huidige vrouw van de Noord-Koreaanse leider achter de executie zou zitten uit jaloezie.

Kim Jong-un zou tien jaar geleden een relatie met Hyon Song-wol hebben gehad, maar zijn overleden vader zou de relatie hebben afgekeurd. Daarna zou de zangeres getrouwd zijn geweest met een marineofficier, maar ze Kim bleef zien. En vorig jaar verscheen ze ook zwanger in het openbaar. In 2005 figureerde ze in deze video ‘A Girl In The Saddle Of A Steed’:

Rodman en Kim zijn vrienden voor het leven

Het was voor Rodman overigens al de tweede keer dat hij de Noord-Koreaanse leider bezocht. Dit voorjaar bezocht hij voor eerst het land, en raakte naar eigen zeggen bevriend met Kim Jong-un. De basketbalspeler is zeer positief over de Noord-Koreaanse leider:

“Het is een geweldige vent. Hij houdt van basketbal, en hij is geïnteresseerd in het opbouwen van vertrouwen door sport en culturele uitwisselingen. Ik weet zeker dat Amerikanen op een gegeven moment zullen inzien dat ik door middel van basketbal en mijn vriendschap met Kim ons allemaal probeer te helpen.”

Rodman, die Kim een “vriend voor het leven” noemt. Eerder dit jaar suggereerde Rodman dat hij Noord-Korea zou bezocht om te proberen de Amerikaan Kenneth Bae vrij te krijgen, die in het land gevangen zit wegens anti-Koreaanse acties. Maar toen een verslaggever hem daarnaar vroeg, ging hij helemaal los:

De reis van Rodman werd gesponsord door het Ierse boekingskantoor Paddy Power, dat benadrukte dat het bedrijf het repressieve regime niet steunt.