Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Kerry: Assad kan aanval voorkomen door chemische wapens in te leveren

Rusland en Syrië vragen de Verenigde Staten te blijven zoeken naar mogelijkheden voor vredesonderhandelingen en niet naar militaire acties. Dat zeggen de Russische en Syrische minister van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau AFP.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft een toespraak in de Amerikaanse ambassade in Parijs.
John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft een toespraak in de Amerikaanse ambassade in Parijs. Foto AFP / Jacques Demharthon

Assad kan een aanval vanuit Amerika voorkomen, als hij alle chemische wapens overdraagt aan de internationale gemeenschap. Dat stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Tegelijkertijd zegt Kerry dat hij niet verwacht dat dit gaat gebeuren.

Kerry zei daarnaast dat de enige die in Syrië controle hebben over de chemische wapens president Assad, zijn jongere broer Maher en een onbekende generaal zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in Engeland om te praten over de situatie in Syrië.

Blijf zoeken naar mogelijkheden vrede

Rusland en Syrië vragen de Verenigde Staten te blijven zoeken naar mogelijkheden voor vredesonderhandelingen en niet naar militaire acties. Dat zeggen de Russische en Syrische minister van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse BREAKING Russia’s Lavrov says Syrian regime still ready for peace talks, warns strikes on Syria would cause ‘outburst of terrorism’

Daarnaast waarschuwt de Russische minister Sergei Lavrov dat als de VS Syrië aanvalt, dit mogelijk leidt tot een uitbarsting van terroristisch geweld. Zijn Syrische collega voegt daaraan toe dat Obama met een aanval terroristen zou steunen.

Rusland staat nog altijd achter Syrië

Rusland is de meest trouwe bondgenoot van de Syrische president Assad, sinds de oorlog ruim twee jaar geleden uitbrak. Rusland en China hebben altijd dwarsgelegen, waardoor het de internationale gemeenschap nauwelijks is gelukt om Assad scherp te veroordelen of sancties op te leggen. Een erfenis van de oorlog in Libië, schreef onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer eind augustus in de krant:

“De Russische en Chinese halsstarrigheid is een erfenis van de oorlog in Libië. In maart 2011 spraken China en Rusland bij uitzondering niet hun veto uit over een resolutie van de Veiligheidsraad die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakte. Ze onthielden zich van stemming. Hier kregen ze later zo’n spijt van dat ze zich in de kwestie Syrië onwrikbaar opstellen.”